Menukaart biedt ondernemers in landelijk gebied met ruimte

Foto: Gemeente Ede

Hoe kunnen ondernemers die in het landelijk gebied van Ede tegen de grenzen van hun bestemmingsplan aanlopen zich toch doorontwikkelen? In de Menukaart Regio Foodvalley, die het college van burgemeester en wethouders heeft goedgekeurd, is dat nu helder op een rij gezet.

Economische ontwikkeling

De Menukaart heeft als doel economische ontwikkeling te stimuleren en tegelijk de leefomgevingskwaliteit van de Regio Foodvalley te behouden en te versterken. De menukaart is bedoeld voor agrarische én niet agrarische ondernemers in het landelijk gebied, die verder willen groeien dan het bestemmingsplan toelaat.

Tegenprestatie

Van ondernemers wordt gevraagd dat zij – naast de reguliere regels die gelden – in gesprek gaan met de buurt over hun plannen en een maatschappelijk tegenprestatie leveren. Die tegenprestatie moet zien op het verbeteren van ruimtelijke kwaliteit, milieu en water, of dierenwelzijn. Een ondernemer kan bijvoorbeeld kiezen voor extra investeringen in het pand, zodat het beter in het landschap past. Maar hij kan ook gaan voor het aanplanten van bomen of hagen, extra maatregelen tegen verdroging nemen of extra ruimte voor dieren creëren.

Dialoog

,,Met deze menukaart maken we op een zorgvuldige manier verdere economische ontwikkeling in het landelijk gebied mogelijk. Ondernemers weten nu beter waar ze aan toe zijn.’’, legt wethouder Willemien Vreugdenhiluit. Haar advies: ,,Ga in dialoog met de buurt, maak een mooi plan en doe iets concreets terug.’’

Wethouder Vreugdenhil

Foodvalley

De Menukaart Regio Foodvalley wordt door alle gemeenten in regio vastgesteld. De Edese gemeenteraad neemt hierover op 29 november een besluit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen