De Markt is klaar; tijd voor een feestje

Op 7 juli is het feest in Ede-Centrum. Het nieuwe marktplein is klaar en dat vieren we met muziek, theater en kinderactiviteiten. Vanaf zaterdagmiddag 13.00 uur tot 23.00 uur ’s avonds is de Markt the place to be! Iedereen is van harte welkom! Burgemeester René Verhulst en wethouder Willemien Vreugdenhil geven om 14.00 uur het startsein voor de feestelijkheden.

Participatieve aanpak

‘Met de oplevering van het marktplein komt er een einde aan een bijzonder project én een bijzonder proces,’ zegt wethouder Vreugdenhil. ‘Dit plein is écht voor en door Edenaren tot stand gekomen. Wij dragen het als gemeente nu over aan de inwoners, de gebruikers van het plein: geniet van dit fraaie, nieuwe stukje Ede Centrum!’

In 2016 laat Stichting DOE (De Ontwerpers van Ede: een groep Edese stedenbouwkundigen, (landschaps-)architecten en kunstenaars) weten dat Edenaren het marktplein het meest lelijke stukje van het centrum vinden. Zij deden onderzoek en vonden dat de gemeente dit signaal niet naast zich neer kon leggen. Maar er waren ten gemeentehuize geen plannen en er was ook geen budget. Toenmalig wethouder Weijland toonde zich enthousiast: vraag maar wat de Edenaar wil met het plein, dan kijken we daarna wel hoe we de realisatie voor elkaar krijgen.

En zo geschiedde. Er werden ruim 400 ideeën opgehaald. Inwoners konden kiezen welk bureau hun voorkeur had voor het maken van een ontwerp. De ontwerpen werden steeds aan de inwoners voorgelegd, die uiteindelijk de keuze maakten voor het groen ontwerp van bureau Hosper, Landschapsarchitectuur en Stedenbouw.

Groen en gezellig

Het nieuw ingerichte plein kent groene overtuinen, speelplekken, terrassen en in het midden bevindt zich een waterpartij met spuitertjes. Op de banken langs de overtuinen is veel ruimte om te zitten en het plein te overzien. ‘Groen’ en ‘gezellig’, dat moest het plein worden, volgens de Edenaar. ‘Volgens mij is dat zeker gelukt,’ zegt wethouder Vreugdenhil.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden