ChristenUnie wil natuurlijke vijanden inzetten tegen de eikenprocessierups

De ChristenUnie heeft door middel van raadsvragen aandacht gevraagd voor de bestrijding van de eikenprocessierups. De eikenprocessierups kan met z’n brandharen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en (huis)dier. De ChristenUnie wil dat het college er alles aan gaat doen om de komende jaren de overlast tot een minimum te beperken.

Warmte
Door de warme meimaand is de overlast dit jaar erg groot. De eikenprocessierups is erg actief wanneer het warm is. De ChristenUnie voorziet dat deze overlast vaker kan gaan voorkomen door klimaatverandering. Raadslid Niek van den Brink: “De gemeente geeft in de communicatie naar inwoners aan dat de warmte de grote boosdoener is. Maar door klimaatverandering moet de gemeente zich echt gaan voorbereiden op een trend in plaats van een incident. De gemeente heeft de taak om de gezondheidsrisico’s van mens en dier serieus te nemen. Reden te meer om goed te kijken naar de middelen die de gemeente inzet voor de bestrijding.”

Natuurlijke vijanden
Raadslid van den Brink doet tegelijkertijd een oproep aan het college om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals de koolmees en de sluipvlieg in de watten te leggen. Dit kan door het versterken van de biodiversiteit rond eiken middels het inzaaien van schermbloemen in de boomspiegels en het ophangen van nestkastjes.

Samenwerking
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de gemeente goed samenwerkt met andere gemeenten, particulieren en met besturen van risicovolle plaatsen zoals scholen en kinderdagverblijven. “Het wordt een enorme klus om de eikenprocessierups de kop in te drukken. Samenwerking en een heldere communicatie zijn daarbij essentieel.”

In juli zal de overlast weer gaan afnemen doordat de rupsen vlinders worden. Maar dit zullen de nieuwe ouders worden van de volgende lichting eikenprocessierupsen, volgend jaar…

https://ede.christenunie.nl/blog/2018/06/19/ChristenUnie-wil-natuurlijke-vijanden-inzetten-tegen-de-eikenprocessierups?originNode=1640

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden