CDA en CU stellen raadvragen over de bestrijding van de Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een sterke en snel groeiende plant die bijna niet te bestrijden is. Een leuke sierplant, vonden veel tuinliefhebbers ooit. Die status heeft de plant allang niet meer.

Uit elke knoop van een stengel of wortel kan een nieuwe plant groeien. Daardoor verdringt de plant vrijwel alle andere planten en struiken en groeit zelfs door muren en asfalt heen. Op veel geluidswallen zie je de Japanse Duizendknoop staat, zoals langs de A30 bij Barneveld en op de A12 tussen Ede en Driebergen. Ook in de Edese bossen zie je de Japanse Duizendknoop op veel plaatsen terugkomen.

Binnen de gemeente Ede is er al geruime tijd aandacht voor het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. Anne-Jan Telgen (CDA) en Peter Jansen (ChristenUnie) hebben raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over hoe het staat met de bestrijding van de Japanse Duizendknoop en de eerder toegezegde publiekscampagne.

Ter bestrijding van de plant zijn verschillende methoden geprobeerd. Zelfs het deels afgraven van de grond lijkt niet succesvol. Stichting Probos uit Wageningen heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar twintig bestrijdingsmethoden. De nieuwste en meest milieuvriendelijk methode lijkt het meest effectief te zijn. Dat is een methode waarbij de plant eerst gemaaid wordt om daarna de stengel in te spuiten met water van 120 graden. Telgen en Jansen willen graag weten of de gemeente Ede bekend is met de nieuwste methoden ter bestrijding van de Japanse Duizendknoop.

Voor grote particuliere gronden zoals bijvoorbeeld het Lunters Buurtbosch kunnen de kosten van de bestrijding als snel flink oplopen. Het CDA en de ChristenUnie willen graag weten wie deze kosten van bestrijding gaat betalen en of het college daar voor de gemeente Ede een rol ziet.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen