Woonwensen fundament voor 28 woningen Ninox op Enka

Startsein door wethouder Weijland
Foto: Ede.nieuws.nl

‘Woningproject Ninox op Enka is zijn tijd vooruit.’ Dat zegt Antoni Poot, directeur van projectontwikkelaar LATEI, over de 28 woningen die momenteel worden gebouwd op het voormalige ENKA-terrein.

Deze woningen zijn gasloos, energieneutraal en zijn tot stand gekomen door samen te ontwikkelen met de toekomstige bewoners. Gisteren werd het officiële startsein gegeven voor de bouw van dit project aan de rand van het te vernieuwen stationsgebied.

Terwijl de discussie over duurzaam bouwen nu in alle hevigheid woedt, spraken LATEI uit Amersfoort en Kelderman Bouw uit Ede al in 2016 de ambitie uit om bij dit project duurzaamheid op de eerste plaats te zetten. ‘We zijn er trots op dat we dit nu ook kunnen waarmaken. De toekomstige bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over de vraag wat ze met hun CV-ketel aan moeten…, want die zit er niet in’, aldus Poot. De 28 woningen worden aangesloten op het warmtenet van Warmtebedrijf Ede, krijgen zonnepanelen en er is veel aandacht voor isolatie om zo min mogelijk energie te verliezen.

Workshops Uniek aan het project is dat toekomstige bewoners intensief konden meedenken over de invulling van de wijk en woningen. ‘Voorafgaand aan de ontwikkeling hebben we een enquête gehouden en een workshop georganiseerd om toekomstige bewoners te vragen naar hun woonwensen en hun mening over het plan. Die uitkomsten zijn terug te vinden in het uiterlijk en de indeling van de woningen.’ Door de reacties op het plan is bijvoorbeeld toegevoegd dat kopers konden kiezen uit een tuin- of straatgericht variant en waren er ook voor de eerste verdieping verschillende indelingen mogelijk. De aanpak sloeg aan, want de woningen (rijwoningen, tweekappers en een vrijstaande woning) waren razendsnel verkocht. ‘Het is mooi dat partijen samen met bewoners tot een dergelijke ontwikkeling komen. Als gemeente juichen wij deze vorm van samenwerking toe’, stelde wethouder Johan Weijland.

Het invullen van (woon)wensen stond ook centraal bij de officiële handeling ter gelegenheid van de start van de bouw. Op de locatie, waar Kelderman Bouw inmiddels is begonnen met de bouw, werd een tijdcapsule ingegraven waarin kopers hun wensen voor toekomstige generaties konden achterlaten. Zo vormen de (woon)wensen letterlijk en figuurlijk het fundament van de toekomstige wijk Ninox op Enka.

Hester

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden