SGP en GroenLinks een onmogelijke coalitie voor Ede

Foto: SGP Ede
Foto: Ede.nieuws.nl

Ondanks dat formateur Peter Schalk van SGP huize, komt de grootste partij van Ede het SGP waarschijnlijk weer niet in het college van burgemeester en wethouders.

De bedoeling van de informateurs was om in ieder geval met de SGP als grootste partij en GroenLinks als grootste winnaar een coalitie te vormen. Dat bleek niet mogelijk door de grote verschillen van inzicht en was het niet mogelijk een stabiele coalitie te vormen.

Ook was er geen draagvlak voor een coalitie voor de VVD waar de drie grootste en ook christelijke partijen, SGP, ChristenUnie en CDA in zouden deelnemen. Volgens de VVD is de beoogde coalitie niet in balans wat betreft links rechts.

De beoogde coalitie blijft bijna het zelfde, alleen de Partij van de Arbeid wisselt met de winnaar van de verkiezingen GroenLinks.

De ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, GroenLinks en D66 zijn voornemens samen de coalitie te vormen. De vijf partijen die nu verder gaan in de volgende fase gaan op zoek naar een formateur, waarin de ChristenUnie nu als grootste van deze vijf partijen het voortouw neemt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden