Ambachtelijke bakkerij Jorisbrood op kazerneterreinen

Impressie van Jorisbrood op Maurits Noord
Foto: Gemeente Ede

Wethouder Weijland zette woensdag 20 februari namens de gemeente Ede zijn handtekening onder het koopcontract met Jorisbrood. Daarmee krijgt deze onderneming uit Lunteren een mooie plek op de kazerneterreinen. Een van de voormalige paardenstallen wordt omgebouwd tot onder andere een ambachtelijke bakkerij. Dit zorgt ongetwijfeld voor de nodige levendigheid op Maurits Noord. Als alles volgens planning loopt opent de bakkerij in de eerste helft van 2019.

Jorisbrood is de naam van een onderneming uit Lunteren. Deze ondernemers bakken zuurdesembroden op ambachtelijke manier zonder kunstmatige toevoegingen. Ze zien het uitdragen van het belang van gezond voedsel en daarmee het bevorderen van een gezonde leefstijl als een van hun missies. In de voormalige paardenstal wil Jorisbrood een ambachtelijke bakkerij vestigen in combinatie met een horecadeel waar broodjes en koffie geserveerd worden.

Verder komt in het pand een kaasmakerij, de woning voor het gezin van de initiatiefnemers en onder de kap een ruimte voor workshops of ontvangsten. Behalve broodproducten worden in de bakkerijwinkel onder andere ook de ambachtelijke kazen verkocht.

Een mooi initiatief

Het college van B&W is blij met de komst van Jorisbrood naar de kazerneterreinen. “Het is een mooie aanvulling op datgene wat er al is en nog komt”, aldus wethouder Weijland. “Het past bij onze ambities op het gebied van food, maar het zorgt zeker ook voor de nodige levendigheid.”

Het gebouw met het diverse programma wordt een bijzondere plek voor ontmoeting en verbinding. Mede dankzij het aanbod van kwalitatieve en gezonde producten die bovendien ter plaatse geproduceerd zijn, zullen buurtbewoners, bezoekers van het direct ernaast gelegen Militair Historisch Informatie Punt (MHIP), toeristen, ondernemers en andere Edenaren elkaar hier gaan treffen. Daarom heeft de gemeente in overleg met Jorisbrood en het MHIP een inrichtingsplan gemaakt voor de buitenruimte waarbij nadrukkelijk de samenhang tussen de twee initiatieven wordt gezocht. De twee stallen krijgen een gezamenlijke ontsluiting en 1 terras.

In tegenstelling tot de andere paardenstallen is deze stal voor Jorisbrood maar half zo lang als de andere stallen. Dat komt omdat deze stal alleen voor de paarden van de officieren bestemd was. Het pand is sinds enkele jaren een gemeentelijk monument.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden