ChristenUnie kamerlid Voordewind wil verlengde jeugdzorg mogelijk maken

Foto: Wilma Heijkoop

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind is vrijdag op bezoek geweest in Jeugddorp De Glind. Kees van de Werf van het wijkplatform en Gerard Besten van stichting Jeugddorp De Glind hebben Voordewind uitleg gegeven over het unieke karakter van het dorp; kinderen en jongeren krijgen hier niet alleen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben, de hele leefomgeving houdt rekening met hun situaties.

Verlengde Jeugdzorg

Zorg-wethouders Hans van Daalen (Barneveld) en Leon Meijer (Ede) hebben vervolgens een aantal actuele thema’s toegelicht. Zo is het onwenselijk dat de zorg altijd stopt als de jongere 18 jaar wordt. De jongere moet dan zelfstandig gaan wonen en dat leidt in veel gevallen tot problemen. Voordewind herkent dit probleem en zal bij minister De Jonge aandringen op maatwerk voor jongeren tot 21 jaar.

Van vinken naar vonken

Wethouder Meijer deelde zijn zorgen over de vink-cultuur, die bij sommige instanties bestaat. Het regelen van goede zorg moet uitgaan van de jongere en niet alleen gebaseerd zijn op vink-lijstjes, dat is niet alleen veel beter voor de jongere, maar kan ook hogere kosten voorkomen.

Nieuwe generatie pleegouders

Tijdens een koffiebezoek bij het gezinshuis van Jan en Jenneke van Ee, waar het echtpaar Van Ee vol passie over hun zorg voor zeven pleegkinderen vertelden, kwam ook het probleem van de ‘vergrijzing’ van pleegouders aan bod. Hoe vinden we nieuwe, jonge, pleegouders? Van Ee werkt hiervoor al samen met de Christelijke Hogeschool Ede en zoekt in het Jeugddorp naar mogelijkheden om pleegouders op te leiden.

Wilma Heijkoop

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden