Oude vuilstortplaats in Wekerom lekt geen giftige stoffen stelt wethouder Willemien Vreugdenhil

Volgens omwonenden van de oude stortplaats in Wekerom lekken er giftige stoffen uit de oude vuilnisstortplaats van de gemeente Ede. En weten zij zeker dat het niet goed gaat bij de voormalige vuilstort. De gemeente moet ingrijpen vinden de inwoners rond de oude vuilstort.

Uit eerder onderzoek is in ieder geval gebleken dat er gif, zoals zware metalen en minerale oliën, in de berg zit. Over de bult wordt onder meer gewandeld en er rijden mountainbikers. ‘En wilde zwijnen wroeten er. Daardoor sijpelt het water uit de berg weg met alle giftige stoffen.’

De gemeente Ede had al eerder geconstateerd dat er scheuren in de afdeklaag zaten. Die worden volgens de gemeente hersteld en er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Maar sinds kort is er boven op de afvalberg een betonnen fundering voor een uitkijktoren. Door de druk van die plaat lekt de berg nog meer giftige stoffen, zeggen omwonenden. Zij begrijpen dan ook niet dat de gemeente toestemming heeft gegeven voor de bouw van de uitkijktoren, terwijl de afdeklaag nog niet hersteld is.

Mensen maken zich zorgen en vinden dat ze in de steek gelaten worden door de gemeente.

De gemeente heeft laten weten dat de provincie de bult heeft gecontroleerd en dat er niets aan de hand is. Volgens wethouder Willemien Vreugdenhil is geen sprake van nieuwe schade aan de vuilnisbelt in Wekerom. Dit stelt zij in een memo aan de gemeenteraad.

Bron Omroep Gelderland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden