Ruim 1.500 scholen volgen interactieve lesprogramma’s tijdens Week van Respect

Foto: Ede.nieuws.nl

Een recordaantal van 130 Nederlandse gemeenten en 14 sportbonden doen dit jaar mee aan de Week van Respect. Daarmee bereikt de campagne via ruim 1.500 scholen en sportclubs in één keer meer dan 100.000 jongeren. Via interactieve lesprogramma’s worden jongeren zelf bewust hoe een tolerante en respectvolle samenleving eruit ziet.

Burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) opent met een gastcollege vandaag de week op het Trajectum College (VMBO) in Utrecht en start hij de eerste Respectzone van Nederland. Tijdens De Week van Respect geven politici, sporters en andere bekende en betrokken Nederlanders ruim 450 gastcolleges op basis- en middelbare scholen en MBO’s. Jan van Zanen over de opening op het Trajectum College in Utrecht. “Deze school geeft dagelijks concreet invulling aan respect. Vragen als ‘hoe ga je respectvol met elkaar om’ en, ‘hoe tolerant ben je zelf’, op school, op straat en op het sportveld, komen regelmatig aan de orde. In lesprogramma’s, maar ook dagelijks in gesprekken tussen leerlingen en mentoren, zorgadviseurs en leerkrachten.

Een belangrijk thema om samen bij stil te staan,” aldus Van Zanen. Doelstelling Respectzones Een Respectzone is een fysieke plek waar acceptatie en veiligheid voorop staan. “Hier wisselen leerlingen en leerkrachten ervaringen uit over omgangsvormen, hoe je feiten van meningen onderscheidt en beseffen jongeren hoe belangrijk het is om daarin te investeren,” vertelt Marjolein Albers, directeur van de organiserende Respect Education Foundation, REF. “Dankzij deze Respectzones verspreidt onze boodschap zich als een olievlek.

Tijdens de Week van Respect is de challenge om 1.000 Respectzones op te starten, waarbij de jongeren zelf de spelregels bepalen en er vervolgens het hele jaar invulling aan geven”. Raad van Actie als unieke ‘toezichthouder’ Tegelijkertijd met de aftrap wordt de landelijke Raad van Actie geïnstalleerd. Deze unieke Raad bestaat uit PO-, VO- en MBO-leerlingen uit heel Nederland. Het komende jaar promoten en monitoren zij de landelijke Respectzones. Wassim Zoufri, tweedeklasser van het Trajectum College, is één van de leden. “Het is mooi om met veel andere mensen in de Raad van Actie te zitten en dat de burgemeester bij de start was. Ik ga veel vloggen en maak dan reclame voor onze Respectzone.

Ik wil ook naar andere scholen gaan, zodat ik die kinderen kan helpen met hun Respectzone.” Jan van Zanen kleurt trots de eerste Respectzone op de landkaart rood (hoge resolutie, zie bijlage) De Week van Respect is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Einde persbericht Week van Respect De Respect Education Foundation is opgericht om een structurele bijdrage te leveren aan een tolerante en inclusieve maatschappij. Daarvoor ontwikkelt ze lesprogramma’s en organiseert ze activiteiten om het thema ‘Respect’ op de agenda te zetten en te houden, zoals de nationale Week van Respect.

Tijdens deze Week doen 130 gemeenten en 14 sportbonden mee en stimuleren we 100.000 jongeren op honderden scholen en sportclubs om het gesprek met elkaar aan te gaan. Dit jaar vinden er meer dan 450 gastlessen plaats door politici, sporters en andere bekende en betrokken Nederlanders, en is er gratis lesmateriaal beschikbaar. Dit jaar staat de twaalfde editie van de Week van Respect in het teken van de Respectzone Challenge om 1.000 Respectzones te creëren. Voor meer informatie en foto’s: Matthijs van Kampen – campagnemanager Week van Respect T: 06 420 940 71 E: [email protected] I: www.weekvanrespect.nl

http://www.weekvanrespect.nl/promo

Scholen in de gemeente Ede die meedoen, meld u bij ons aan voor een interview op [email protected]  wij komen graag bij u langs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen