Gemeente Ede op bezoek bij agrariërs

Foto: Ede.nieuws.nl

Boeren in het Edese buitengebied kunnen de komende maanden een bezoekje verwachten van de gemeente Ede. Door middel van perceelbezoeken wil de gemeente in kaart brengen wat de toekomstplannen van de boeren zijn. De gemeente verzamelt zo belangrijke informatie om het buitengebied van Ede toekomstbestendig en vitaal te maken.

 Inventarisatie buitengebied

De perceelbezoeken zijn onderdeel van de zogenaamde ‘inventarisatie buitengebied’. Omgevingsdienst De Vallei brengt namens de gemeente in kaart wat de ideeën voor de toekomst van de ondernemers zijn. Willen ze groeien? Of juist stoppen? Of overstappen naar een andere marktsegment? Naast de perceelbezoeken is er ook bureauonderzoek gedaan naar andere relevante ruimtelijke gegevens. De gemeente verzamelt zo belangrijke informatie, die richting geeft aan het beleid om het buitengebied ook in de toekomst vitaal te houden. De inventarisatie richt zich in eerste instantie op agrarische percelen. De inventarisatie begint in het buitengebied van Ederveen.

Drijfveren

Tijdens de gesprekken komen de passies en drijfveren van de perceeleigenaren aan bod. Ook wordt besproken hoe het perceel nu wordt gebruikt. De gemeente is daarnaast geïnteresseerd in een aantal specifieke onderwerpen: de toekomstbestendigheid van de onderneming, asbestsanering, het verduurzamen van de leefomgeving, mogelijk functiewisseling, interesse in of plannen voor mantelzorg of meer-generatiewoningen en omgevingskwaliteit. Daarnaast is het nalevingsgedrag van wet- en regelgeving een voortdurend punt van aandacht.

Combinatie

Wethouder Willemien Vreugdenhil ,,We verwachten dat veel boeren zich afvragen hoe zij de komende jaren verder willen ondernemen. Als gemeente willen we ons beleid daar zo goed mogelijk op afstemmen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de inventarisatie oplevert. Ons doel is het prachtige buitengebied in Ede vitaal te houden. Voor mij betekent dat: een goede combinatie van ondernemen, wonen en recreëren.’’

 Advies

De inventarisatie past naadloos in het Manifest van Salentein.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden