112

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een onderzoek ingesteld naar eerder behandeling GGZ-instelling 15-jarige jongen uit Lunteren

Foto-ANP
Foto-ANP
Foto: ANP

De jongen uit Lunteren die veroordeeld is voor moord en verkrachting op de 14-jarige Romy stond al onder behandeling ten tijde van de moord bij GGZ-Instelling De Waag in Amersfoort.

Na de rechtszaak zijn er veel vragen ontstaan bij betrokkenen over hoe het, ondanks zijn therapie bij de betrokken instelling het helemaal mis kon gaan met de toen 14-jarige jongen uit Lunteren.  Er zijn grote vraagtekens over de behandeling ontstaan en willen betrokkenen weten of er inschattingsfouten zijn gemaakt door zijn behandelaars. De inspectie heeft het onderzoek bevestigd na vragen van Omroep Gelderland, maar wil er inhoudelijk niets over zeggen.

In november werd de jongen uit Lunteren veroordeeld tot 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De rechtszaak was niet openbaar. De uitspraak wel. Uit het vonnis blijkt dat het niet de eerste keer is dat hij een zedenmisdrijf heeft gepleegd.

In juli 2016 kwam hij in aanraking met de politie vanwege een aanranding. Hij was toen 13 jaar. De zaak werd geseponeerd omdat het Openbaar Ministerie behandeling wenselijker vond dan strafrechtelijke vervolging.

De jongen ging in therapie bij de Waag, het grootste centrum voor forensische zorg in Nederland. Ten tijde van de moord op Romy stond hij onder behandeling bij de locatie in Amersfoort.

Na zijn aanhouding op 5 juni vorig jaar is de jongen uitvoerig onderzocht door onafhankelijke deskundigen. Zij zien een zorgelijk beeld bij hem dat bestaat uit problemen op antisociaal en seksueel gebied. ‘De problematiek bij de verdachte is structureel van aard en was ook aanwezig ten tijde van het ten laste gelegde en heeft hierin doorgewerkt’, aldus de rapporteurs.

Ook de Raad voor de Kinderbescherming waarschuwt: ‘De Raad ziet verdachte als een jonge jongen in een groot lichaam, die als gevolg van zijn problematiek zijn drang en lust naar seksualiteit niet kan bedwingen en zijn eigen kracht niet kent. Gelet op de hoge kans op herhaling wordt langdurige behandeling noodzakelijk geacht.’

De GGZ-instelling laat weten niet op de zaak in te gaan vanwege medisch beroepsgeheim.

Hoe lang het onderzoek gaat duren en wanneer de uitkomst wordt verwacht kan de inspectie niet zeggen.

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen