Nieuw chirurgisch navigatiesysteem voor KNO in Ziekenhuis Gelderse Vallei

28 mrt 2017, 13:19 Zorg
nieuw chirurgisch navigatiesysteem1 ok kno
ZGV

De KNO-artsen van Ziekenhuis Gelderse Vallei werken sinds kort met een nieuw chirurgisch navigatiesysteem voor onder meer bijholteoperaties. Door deze verbeterde operatietechniek worden operaties uitstekend uitgevoerd. Samen met de expertise van het Reuk- en smaakcentrum in het ziekenhuis worden patiënten met reuk- en smaakstoornissen nog beter geholpen.



Ziekenhuismedewerkers noemen het nieuwe apparaat voor de duidelijkheid een ‘KNO Tom-Tom’. Het nieuwe chirurgische navigatiesysteem is een belangrijke innovatie. KNO-arts Maarten Majoor vertelt over het nieuwe systeem: ‘Als enige ziekenhuis in Nederland kunnen we de expertise van ons Reuk- en smaakcentrum en deze verbeterde operatietechniek gebruiken om patiënten met reuk- en smaakstoornissen nog beter te helpen. Andere ziekten en aandoeningen kunnen we nauwkeuriger uit neus- en bijholten verwijderen. De kans op complicaties bij ingrepen wordt kleiner en er zijn minder corrigerende operaties nodig.’

Navigatiesysteem
Het systeem werkt als volgt: vóór de operatie wordt een 3D-CTscan van het gezicht van de patiënt gemaakt. Daarmee worden herkenningspunten van het gezicht van de patiënt bepaald die in de computer worden opgeslagen. Tijdens de operatie navigeert het systeem voor de KNO-arts. De positie van zijn instrumenten kan hij dan in 3 dimensies op de 3D-CTscan zien. Hierdoor kan de arts precies zien waar hij werkt. Het helpt om nog nauwkeuriger te opereren. Bij patiënten met reukverlies door belemmeringen in de neus, die in het Reuk- en smaakcentrum behandeld worden, is de kans van slagen van een operatie aanzienlijk gestegen.

Reuk- en smaakcentrum

In Nederland lijden naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis. Het Reuk- en smaakcentrum binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede biedt patiënten een plek waar informatie, diagnose en eventuele behandeling worden aangeboden. Enkele gespecialiseerde KNO-artsen werken hierin samen met onderzoekers van Wageningen University & Research om de expertise in Nederland verder te ontwikkelen en patiënten te helpen.