HELP-programma bestaat 5 jaar. Vrijwilligers geven extra begeleiding aan oudere patiënten. Om verwardheid en/of achteruitgang in lichamelijke conditie tijdens een ziekenhuisopname te voorkomen is in Ziekenhuis Gelderse Vallei aanvullende zorg voor ouderen beschikbaar: het HELP-programma. Speciaal getrainde vrijwilligers geven extra begeleiding aan de oudere patiënten. In oktober bestaat dit programma 5 jaar. Een reden om de vrijwilligers te verwennen.
Ter ere van het 5-jarig jubileum zijn alle HELP-vrijwilligers tijdens een leuke, leerzame middag in het zonnetje gezet. Zij kregen een aantal lezingen, een interactieve training, een training met gastacteurs en tussendoor heerlijke hapjes.
Extra aandacht
Als ouderen in een ziekenhuis worden opgenomen is er een kans dat zij ernstig verward raken, dat heet een ‘delier’. Patiënten van 70 jaar en ouder die opgenomen zijn en een delier hebben, risico lopen op een delier, al langer last hebben van geheugenproblemen en/of lichamelijke achteruitgang kunnen extra aandacht en een luisterend oor vaak goed gebruiken. Hiervoor is het HELP-programma.
HELP-programma
HELP is de afkorting van Hospital Elder Life Program. HELP-vrijwilligers geven extra aandacht en een luisterend oor op verschillende manieren, van het samen een spelletje doen, een wandeling of een praatje maken voor wat afleiding tot een rustgevende handmassage. Alle HELP-vrijwilligers hebben uitgebreide scholing gehad om deze taken goed uit te voeren en worden regelmatig bijgeschoold. Om hen te bedanken voor hun inzet, organiseerde het ziekenhuis een jubileumbijeenkomst voor de HELP-vrijwilligers.
Ontwikkeling
In de afgelopen 5 jaar is het HELP-programma uitgebreid. De vrijwilliger is nu inzetbaar op verschillende afdelingen en ingebed in de zorg. Vanaf november wordt de vrijwilliger ook ingezet op de intensive care om daar ondersteuning te bieden.
Belangstelling
Er zijn nu 22 HELP-vrijwilligers in het ziekenhuis om ouderen bij te staan tijdens hun ziekenhuisopname. Belangstellenden voor dit vrijwilligerswerk kunnen meer informatie krijgen en/of zich aanmelden via Helma van de Kuit, vrijwilligerscoördinator HELP. Zij is bereikbaar via [email protected] .