Lachgas is riskant vermaak. Ook jongeren in buitengebied Ede gebruiken lachgas

Foto: Ede.nieuws.nl

In de afgelopen jaren gebruiken Nederlandse jongeren van 14 en 15 jaar steeds vaker lachgas. Ook in het buitengebied van de gemeente Ede wordt op ontmoetingsplekken van jongeren lachgas gebruikt. Lachgas is niet verboden, maar het gebruik is wel riskant.

Lachgas zit in metalen ampullen die worden gebruikt in slagroomspuiten. Die ampullen zijn te koop in winkels voor huishoudelijke artikelen. Het gas wordt door jongeren eerst in een ballon gedaan en daarna neemt de gebruiker een paar teugen van het gas uit de ballon en raakt daarmee in een roes die ongeveer vijf minuten duurt.

In die roes kan de gebruiker niet helder nadenken en is ook zijn evenwichtsgevoel verstoord. De kans op kleinere en grotere ongelukken is groot. Lachgas is niet direct verslavend, maar het gebruik van lachgas kan wel een opstap zijn naar zwaardere middelen zoals XTC, cannabis en speed. De combinatie alcohol en lachgas is zeer risicovol. Het Trimbos Instituut doet momenteel onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van lachgas.

Jongerenwerkers en toezichthouders vinden de laatste maanden lege ampullen op diverse plaatsen in meerdere dorpen in het buitengebied van de gemeente Ede. Ouders die meer informatie willen over lachgas kunnen terecht op www.alcoholendrugsede.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden