Lancering Scherm van Ede in Cultura Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Lancering Scherm van Ede in Cultura Ede

Op woensdagmorgen om 10.30 uur verrichte wethouder Gerrie Ligtelijn-Bruins de opening van ‘Scherm van Ede’. Scherm van Ede is een digitaal platform dat het leven voor ouderen uit de gemeente Ede makkelijker, leuker en overzichtelijk maakt. Na de opening door de wethouder, kreeg Simon van de Pol Voorzitter van Cosbo Ede het woord, ‘het is een hele verbetering en een stap voorwaarts voor de communicatie van ouderen die de computer niet zo zien zitten’. Een interview met Simon van de Pol staat op Facebook van Ede.Nieuws. ‘Scherm van Ede’ is een initiatief van de Gemeente Ede, Malkander, Cosbo en Fresh Idea Factory.

Je eigen leven leiden

Gezondheid en zelfstandigheid zijn de belangrijkste zaken in iemands leven. Naast sociaal contact met anderen natuurlijk. Techniek kan je helpen om het leven te leiden op een manier die bij jou past. Voor actieve mensen, maar ook als je qua gezondheid en zorg wat meer afhankelijker wordt van anderen.

Het Scherm van Ede biedt de hulpmiddelen die jij nodig hebt om langer gezond, zelfstandig en sociaal verbonden thuis te wonen. En om een ander te ondersteunen, ook op afstand.

 Veiligheid staat voorop

Het Scherm van Ede is veilig in het gebruik. De tegels of cubes verbinden u met veilige websites waar u informatie kunt vinden die bij u aansluit. De Cubes worden speciaal gemaakt voor de inwoners van Ede. Verbinding maakt u met de mensen waar u om geeft, met organisaties die u aanspreken en kerk of vereniging die past bij uw interesse of levensovertuiging.

Warm contact door moderne techniek

Contact met familie is altijd belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Veel mensen hebben een druk leven, werk en gezin. Moderne techniek zoals tablets vergroot de mogelijkheden voor spontaan contact, samen spelen, even beeldbellen en plezier hebben met elkaar. Ook als je niet bij elkaar om de hoek woont.

En het helpt om te ondersteunen als het nodig is. Dichtbij, onder de knop.

Sociaal werk

Met het Scherm van Ede krijgen professionals en vrijwilligers er een nieuw en modern hulpmiddel bij. Voor sociale verbinding in de wijk, andere manieren van communiceren en voor meer samenwerking tussen organisaties.

Het belangrijkste is dat (kwetsbare) groepen beter geïnformeerd kunnen worden en betrokken raken, en dat de sociale verbinding tussen mensen ook via de digitale weg versterkt worden. Dat lukt niet zomaar: binnen Ede doen richten we ons juist op dié mensen die het hard nodig hebben. Eenzaamheid bestrijden, mensen verbinden, sociale cohesie vergroten.

Technologische vernieuwingen in de zorg

De gemeente Ede gaat mee met veranderingen in de maatschappij. Daarvoor is het belangrijk om in te spelen op ontwikkelingen in zorg en welzijn en op de behoeften van inwoners. Het Scherm van Ede is zo’n ontwikkeling. Het digitale platform is een mooi hulpmiddel om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van ouderen en mensen met een zorgbehoefte te versterken. De gemeente vindt het namelijk belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Innovatie in de praktijk

Technologie en zorg is nog altijd geen natuurlijke combinatie. Er zijn veel oplossingen beschikbaar maar draagvlak, grootschalige implementatie en betaalbaarheid blijken grote uitdagingen te zijn. En ook cliënten en patiënten zitten er niet altijd op te wachten.

Het Scherm van Ede combineert allerhande functionaliteiten die nuttig en handig zijn voor ouderen, chronische patiënten en mensen met een beperking. We gaan hen én hun directe sociale netwerk aansluiten op dit digitale platform.

Zorgorganisaties horen daar ook bij. Ook voor hen zijn er tal van handige toepassingen te vinden. Integratie of koppeling van informatie en communicatie van uw huidige applicaties past nadrukkelijk in onze aanpak.

Simon van de Pol van Cosbo Ede, het interview tussen Chris Ouboter en Simon is te beluisteren op Facebook Edenieuws.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden