Gemeente Ede zoekt pleegouders

Foto: Gemeente Ede

EDE- Opgroeien in je eigen gezin is niet voor alle kinderen in Ede vanzelfsprekend. Ede kent een groot aantal kinderen dat door omstandigheden niet kan opgroeien in hun eigen gezin. Sommige kinderen worden nu opvangen in een leefgroep of crisisplek, maar liever bieden we hen een plek in een gezin. Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseert gemeente Ede samen met pleegzorgaanbieders een digitale informatieavond om Edenaren te informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn.  

In 2019 bezochten ruim tachtig mensen de informatieavond over pleegzorg. “We waren overweldigd door het aantal bezoekers. Het gaf ons inzicht in hoeveel Edenaren overwegen om pleegouder te worden, dat was hartverwarmend om te zien. Ook dit jaar willen we mensen weer informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn. Want kinderen laten opgroeien in een gezinssituatie is zo belangrijk.”, aldus wethouder Leon Meijer.

Daarna wisten we het zeker

Twee bezoekers die de informatieavond over pleegzorg vorig jaar bezochten, vertellen hoe het hen heeft geholpen: “We werden vorig jaar via posters geattendeerd op de informatieavond en besloten te gaan. Het was erg fijn om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met verschillende pleegzorgaanbieders. Ook kregen we veel nuttige informatie over pleegzorg. Na die avond hadden we een goed beeld van wat pleegzorg inhoudt en besloten we dat we aan het traject wilden beginnen. We beseften dat we ons hart en huis wilden gaan openen voor een pleegkind”.

Digitale informatieavond pleegzorg

Op dinsdagavond 3 november van 19:30 tot 21:30 uur organiseert de gemeente weer een informatieavond over pleegzorg. Deze keer uiteraard digitaal vanwege de geldende coronamaatregelen. Volgens de twee bezoekers van vorig jaar is het een laagdrempelige manier om meer te leren over pleegzorg en te ontdekken of het bij jou en binnen je gezin zou passen. Aanmelden voor deze avond kan tot uiterlijk 2 november via [email protected]. Deelnemers ontvangen een link naar de digitale bijeenkomst.

Intensief en mooi traject

Hoe het nu met de twee bezoekers van vorig jaar gaat, vertellen ze graag zelf: “We volgden een intensief en mooi traject bij een pleegzorgaanbieder. We werden gescreend, onderzochten welke vorm van pleegzorg bij ons past en woonden diverse interessante en leuke cursusavonden bij. Zo ontdekten we dat we een kindje ‘zo lang als nodig’ in huis willen nemen. We hebben deze week te horen gekregen dat er een match is gevonden. We krijgen dus voor het eerst een pleegkind in huis. Heel spannend natuurlijk, maar we kijken er vooral erg naar uit. Het is vooraf niet duidelijk hoe lang het kindje bij ons zal wonen, maar we zijn blij dat we iets bij mogen gaan dragen aan het leven van dit kindje. Uiteraard in samenwerking met de ouders.”

Voor ieder kind een passende plek met begeleiding

We zoeken pleegouders in alle soorten en maten. Wist je dat je vanaf 21 jaar al pleegouder kan worden en dat er geen voorwaarden zijn voor de samenstelling van je gezin? Ook kun je op veel verschillende manieren pleegouder zijn: voor lange tijd, tijdelijk, deeltijd of juist in noodsituaties. Wat vooral telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Pleegouders staan er overigens nooit alleen voor. Zij kunnen altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie. Meer informatie over de Week van de Pleegzorg en pleegzorgaanbieders staat op www.ede.nl/pleegzorg.

In het zonnetje

Behalve de werving van nieuwe pleegouders vindt de gemeente Ede het ook belangrijk om de huidige pleegouders in het zonnetje te zetten. Ruim 125 pleegouders woonachtig in Ede, die momenteel een of meerdere kinderen opvangen, ontvangen een verrassing voor het hele gezin als dank voor hun inzet. Wethouder Leon Meijer overhandigde vanmiddag het cadeau aan pleeggezin van der Wal uit Kernhem. De rest van de pleegouders heeft deze verrassing al ontvangen in de aanloop naar de Week van de Pleegzorg die vandaag is begonnen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden