Online het advies van de huisarts teruglezen

Foto:

Patiënten van huisartspraktijken kunnen online hun medisch dossier van de huisarts bekijken. Gewoon thuis via de eigen telefoon of computer.

Patiënten zien dan bijvoorbeeld het advies van de huisarts, een lijst met hun medicijnen of uitslagen van bloedonderzoek. Hierdoor wordt het makkelijker om samen met de huisarts te praten over de eigen gezondheid en om een keuze te maken over de behandeling.

Zo werkt het

Nadat de patiënt bij zijn of haar huisarts is geweest, schrijft de huisarts alles in zijn of haar computer bij de medische gegevens van de patiënt. De patiënt kan dit daarna zelf ook lezen, op zijn of haar eigen computer of telefoon. De patiënt logt hiervoor veilig in, zodat alleen hij of zij en zijn of haar huisarts de gegevens inzien.

Inloggen gaat via een patiëntenportaal of in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit kunnen patiënten aangeven bij hun eigen huisarts, waarna ze per brief of per e-mail instructies ontvangen om in te kunnen loggen. In het patiëntenportaal ziet de patiënt de gegevens van de huisarts. In een PGO ziet de patiënt ook gegevens van andere zorgverleners, zoals het ziekenhuis. Patiënten kiezen zelf welke PGO zij willen gebruiken en welke medische gegevens zij willen zien in een PGO.

Veilig gegevens uitwisselen

De medische gegevens zijn goed beveiligd. Alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk en de patiënt zelf hebben toegang tot deze gegevens. De huisartsen roepen hun patiënten op om voorzichtig te zijn met het geven van de medische gegevens aan anderen. Zij adviseren hun patiënten om de inloggegevens altijd geheim te houden en nooit zomaar hun gegevens te geven aan bedrijven die daarom vragen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden