Ziekenhuis Gelderse Vallei en Menzis sluiten meerjarenovereenkomst voor 3 jaar

Foto: Laura Schoots

Ziekenhuis Gelderse Vallei en Menzis hebben vrijdag 20 december een overeenkomst getekend voor de komende 3 jaar. Beide partijen nemen hiermee samen de verantwoordelijkheid voor de toegankelijkheid van goede zorg, passend bij de behoefte aan zorg in de regio. Preventie, vitaliteit en voeding en bewegen zijn centrale thema’s om gezamenlijk aan te werken. Daarnaast wordt samen gekeken naar de invulling van waardegerichte zorg waarmee de zorgkwaliteit verder verbeterd kan worden door bijvoorbeeld processen anders in te richten of zorg te verplaatsen naar plekken waar dit beter passend is.

Preventiefonds

Mirjam van ’t Veld, voorzitter Raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Voeding, bewegen, sport, slaap en bredere preventie staan, naast het bieden van kwalitatief goede zorg, centraal in onze strategie. In het kader van de meerjarenovereenkomst hebben we samen met Menzis een preventiefonds opgericht. Dit fonds stelt ons nu verder in staat om, samen met ketenpartners, nog meer focus op deze speerpunten te leggen.” Arjen Hakbijl, lid Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei vervolgt: “Daarnaast geeft de meerjarenovereenkomst rust. We weten de komende jaren waar we financieel aan toe zijn. Dit geeft ruimte om te kijken naar investeringen in vernieuwing en veranderingen in de zorg waarmee we de kwaliteit van zorg voor de inwoners in onze regio verder kunnen verbeteren.”

Samen met de regio

‘Zorg op de juiste plek’ is de gezamenlijke ambitie. In lijn met de afspraken uit het hoofdlijnakkoord MSZ willen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Menzis in de komende drie jaar 3% zorg naar de juiste plek verplaatsen. We zetten transformatiegelden in voor waardegerichte zorg, door bijvoorbeeld met behulp van e-Health toepassingen meer zorg in de thuisomgeving te bieden. Dit vraagt ook om een intensieve samenwerking met andere zorgverleners (onder andere huisartsen en thuiszorg). Zo kunnen alle partijen optimaal gebruikmaken van elkaars expertise en mogelijkheden. Uitgangspunt is dat de patiënt de juiste zorg krijgt die is afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie. Dat betekent ook dat patiënten alleen naar het ziekenhuis gaan als dat echt nodig is en waarde heeft. Patiënten beslissen vervolgens samen met de zorgprofessional over hun zorg of behandeling.

 Inwoner en patiënt centraal
Ook Menzis is verheugd met de meerjarige samenwerking. Joris van Eijck, Directeur Zorg bij Menzis: “De Gelderse Vallei is een belangrijke regio voor ons. Veel inwoners zijn verzekerd bij Menzis. Wij willen meer voor hen betekenen dan alleen het bieden van kwalitatief goede zorg als zij ziek zijn. We willen de juiste zorg op de juiste plek met daarnaast als belangrijk doel een gezondere regio. Met deze samenwerking staan inwoner en patiënt centraal. Preventie om te voorkomen dat inwoners patiënt worden. Maar mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan kunnen inwoners rekenen op kwalitatief goede en toegankelijke zorg.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen