Initiatief Malkander scoort: Voor echt contact naar buiten

Foto: Ria Maliepaard

Marvin, Leon en Jack: de MOP is fijn, met 16 man bij je ouders thuis is echt niks.

Ede: Avond, koud en pikdonker. Toch zijn er twintig jongeren in en rond de MOP (Mobiele OntmoetingsPlek) van Malkander op het Kannonnenpad in Ede-Zuid. Ze praten, leggen een kaartje of spelen FIFA. En vertellen graag waarom ze blij zijn dat de MOP hier staat.

De jongeren komen hier al langer bij elkaar in de vroege avonduren. Nu het donker en vaak nat is, is de ‘bus’ zoals de jongeren (16-19 jaar) de omgebouwde SRV-wagen noemen,  een welkom onderkomen. Lisette, vanaf het begin betrokken bij het project:  “Dit is nu precies wat we verwachtten. Naast de ‘oude’ groep weten anderen ons verbazend snel ook te vinden. Het is vooral chillen en ervaringen uitwisselen. Maar we willen natuurlijk meer.”

Ook vaste gasten Leon (18), Marvin (17) en Jack (18) zijn enthousiast. Leon: “Hiervoor had ik vooral op school en digitaal contact met leeftijdgenoten. Via urenlang videogamen. Maar dan zie je iemand niet écht. Het is mooi dat de MOP ook anderen aantrekt, want het is zo leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Malkander jongerenwerker Rowin de Zwart biedt de jongeren niet alleen onderdak. Rowin: “Er komen hier ook jongeren met problemen. Vertrouwen winnen is belangrijk en dat lukt goed in deze ontspannen omgeving.“ Studenten Leon en Jack haken hierop in. Leon (ICT Technova College) en Jack (rechten aan de HAN) gaan vrij probleemloos door het leven. Ze horen ook andere verhalen en willen helpen. Via de MOP zien zij mogelijkheden. Ze denken erover via het MOP-instagramaccount jongeren op te roepen met hen te praten. Jack: “De drempel is dan denk ik lager. We kunnen niet alles oplossen, maar Rowin is hier altijd, dat is een kort lijntje naar hulp.”
Marvin kent het MOP-project al vanaf begin. Hij werkt graag met dieren en gaat naar het Aeres in Barneveld. Marvin: “Mis ik iets? Een kachel, maar die komt er. Verder is het leuk om samen een spook-speurtocht of zo te doen. En een BBQ.”  Rowin stimuleert de initiatieven van de jongeren die ze zelf moeten uitvoeren. Dat is goed voor alles en iedereen.

Het gaat er kalm aan toe in en rond de MOP. Op een andere locatie in de Maandereng kwamen eerder 35 jongeren, wat tot klachten leidde. Rowin: “De jongeren willen in de zomer terug en de mensen uitnodigen voor een kopje koffie en een praatje. Ze zeggen: ‘dan kennen ze ons en is er vast minder ergernis’. Dat is mooi.”

Foto en tekst: Ria Maliepaard – de Sociale Zaak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen