Ede is In voor mantelzorg

Ontwerpgroep In voor mantelzorg
Foto: Malkander

Ruim 20 organisaties uit Ede zijn gestart met het 2-jarige programma ‘In Voor mantelzorg – thuis’. Het project is bedoeld om mantelzorgers van mensen die nog zelfstandig wonen te ondersteunen. ‘Als we mantelzorgers samen sneller herkennen en wijzen op de mogelijkheden voor hen, blijven ze beter in balans. Daar staat deze samenwerking voor’, vertelt projectleider Jan Jong van Malkander.

Mantelzorgers in balans houden

‘We horen regelmatig van mantelzorgers hoe helpend een passend advies is of hoe prettig het meedenken door een zorgmedewerker wordt ervaren. In Ede doen veel vrijwilligers en professionals hun best voor mantelzorgers. Met het programma In voor mantelzorg willen we naar boven halen wat helpt voor mensen die zorgen voor hun naaste’,  licht Jong toe. ‘Die helpende elementen gaan we praktisch toepassen in het dagelijks werk van vele professionals en vrijwilligers, waarmee mantelzorgers in balans blijven.’

Landelijke kennis verzameld en gedeeld in Ede

‘In voor mantelzorg’ is een programma dat Movisie en Vilans uitvoeren in opdracht van het ministerie VWS. Ede is één van de elf lokale lerende praktijken in Nederland, die voor dit programma zijn geselecteerd. Doel is het realiseren van een betere ondersteuning van en samenwerking met mantelzorgers. Malkander vormt samen met Icare, Senior Service, MEE-Veluwe en Verian de kerngroep, die het samenwerkingsproces in Ede vorm geven. ‘Doordat dit programma landelijk draait, wordt kennis vanuit heel Nederland verzameld en gebundeld. Ook vanuit Ede, zodat zoveel mogelijk ervaring effectief ingezet kan worden om mantelzorgers in balans te houden’, vertelt Karin van Breukelen, manager bij Senior Service.

 Dag van de Mantelzorg

Op 10 november was het de Landelijke dag van de mantelzorg. Vanuit diverse kerken en zorgorganisaties wordt hier aandacht aan gegeven door mantelzorgers in het zonnetje te zetten. ‘Deze ene dag is mooi en daar willen we meer van. Ook de rest van het jaar willen we ons inzetten voor de mantelzorgers en degene voor wie ze zorgen en hun dag met regelmaat opfleuren’, aldus Jong. ‘Als er organisaties mee willen doen kan dat zeker nog. Zij mogen zich melden bij Malkander.’

‘Als we mantelzorgers samen sneller herkennen en wijzen op de mogelijkheden voor hen, blijven ze beter in balans. Daar staat deze samenwerking voor’, vertelt projectleider Jan Jong van Malkander.

Malkander. Met elkaar, voor elkaar

Malkander werkt mee aan een positieve samenleving. Mensen sturen daarin zoveel mogelijk zelf hun leven. En daarbij helpen ze elkaar. Malkander ondersteunt, versterkt en verbindt mensen en groepen mensen in de gemeente Ede.

Malkander werkt in het groot en in het klein. Want we leven samen in verschillende vormen: in het eigen gezin, in de straat, in de wijk, in de gemeente en ook in het land. Op al die terreinen wil Malkander aanwezig zijn. Voor mensen en groepen mensen. Voor jong en oud.

Onze uitgangspunten:

  • Wij werken met en voor alle inwoners van de gemeente Ede. Iedereen kan bij ons terecht.
  • Wij werken eenvoudig, onafhankelijk en dichtbij.
  • Wij gaan uit van ‘voor elkaar en met elkaar’. We beseffen dat dit niet altijd vanzelf gaat. Daarom brengen we mensen en groepen mensen graag met elkaar in contact. Wij kunnen dat goed. Want wij hebben het overzicht en de deskundigheid in huis.
  • Wij verbinden niet alleen mensen met elkaar, maar ook organisaties. In het netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties zijn wij een meedenkende, verbindende partner.
  • Soms lukt het mensen niet om zelf hun leven te sturen. Dan biedt Malkander passende ondersteuning. Voor kortere of voor langere tijd. Per persoon of in een groep.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden