112

Gastles ‘Op de fiets? Even niets…’

Foto: Gemeente Ede

Wethouder Peter de Pater ondertekende woensdag 17 juli 2019 samen met leerlingen van groep 7 van CNS Basisschool Cavaljé in Ede de door de leerlingen gemaakte afspraken over veilig fietsen, zonder gebruik van de smartphone. De beste afspraak was natuurlijk dat je je smartphone in je tas laat zodat je altijd ongestoord onderweg bent.

Gastles

De leerlingen kregen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) de gastles MONO – Op de fiets? Even niets… Het motto van de les is ‘Rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’. In de les onderzochten de leerlingen de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. De leerlingen bedachten in groepjes oplossingen en maakten afspraken om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een poster, een Safetydeal, geschreven. De kinderen ondertekenden de afspraken en de poster is in de klas opgehangen. Om het thuis nog eens te bespreken, ontvingen de leerlingen ook een kaart waarop ze een afspraak met zichzelf schreven om afleiding door de smartphone te voorkomen.

Ongevallen door smartphonegebruik

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor Veilig Verkeer Nederland om hier samen met de leerlingen aandacht aan te geven. Bovendien is er per 1 juli 2019 het verbod op het in de hand hebben van een mobiel op de fiets. Bij een overtreding kun je een boete krijgen van € 95.

MONO – Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Ede.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden