Kennismaking nieuwe schoolleider basisschool De Vuurvogel

Foto: Ede.nieuws.nl

Sinds het begin van dit schooljaar heeft basisschool De Vuurvogel aan de Nachtegaallaan in Ede een nieuwe schoolleider: Maartje ter Beek. Vol energie laat ze een frisse wind door de school waaien. Als schoolleider zorgt ze ervoor dat ‘alles draait’ en dat kinderen én leerkrachten zin hebben om naar school te gaan.

Op De Vuurvogel wordt vrijeschool onderwijs gegeven. Het is een basisschool waar méér gebeurt. Het is onderwijs met hoofd, hart en handen. Kinderen leren er door kennisoverdracht (hoofd), via ervaring (hart) en door te doen (handen). Maartje ter Beek legt uit: “Dit doen we omdat elk kind uniek is en op zijn eigen manier leert. Kinderen leren er meer van als je kennis op verschillende manieren overdraagt. Het maakt ze ook creatief in het denken ”.

Zeker in het kleuteronderwijs is dit goed te zien. Ze leren vooral door het nadoen van de juf en door dingen te ervaren. Groep 1 en 2 zit bewust bij elkaar in de klas, zodat de jongsten kunnen leren van de oudste kleuters. Ter Beek: “Op die manier zie je dat ze alles leren wat moet, maar dat gaat spelenderwijs, door het te doen. De sfeer in de klas is warm en geborgen. Ook het ritme dat we aanhouden is daar heel belangrijk bij. Er is een vast dagritme, weekritme en jaarritme. Dat geeft kinderen houvast en veiligheid.”

Ter Beek vertelt dat ze erg enthousiast is over het team dat op de Vuurvogel werkt. “De werkdruk ligt hoog, maar als ik zie met hoeveel passie men aan het werk is, word ik daar heel warm van. Wat ik ook fantastisch vind om te zien, is hoe we de natuur in de school halen en zelf veel doen met de natuur, waardoor we de kinderen respect meegeven voor de wereld.”

Als schoolleider ziet ze het als een belangrijke taak dat de school in ontwikkeling blijft. “Het onderwijs is goed,” vertelt ze, “Maar we moeten kritisch blijven kijken naar onszelf. We moeten meegaan met onze tijd en blijven ontwikkelen”.

De Vuurvogel is een kleine school met een peutergroep. Daardoor heerst er een fijne, intieme sfeer. “Het brede onderwijs maakt leren leuker en kan voor kinderen een verademing zijn” vertelt Ter Beek. “Natuurlijk leren we ook uit boeken, dat moet ook. Onze resultaten laten zien dat er goed onderwijs wordt gegeven. De aansluiting met het middelbaar onderwijs is goed. De vrijeschool is echt een cadeautje dat je als ouder aan je kind kunt geven. Ik hoop dat meer ouders dat gaan ervaren”.

Schrijf je mee bericht van Maartje

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen