Onderzoek naar darmkanker en uitslagen op 1 dag

Foto: Ede.nieuws.nl

Ziekenhuis Gelderse Vallei staat bekend om de snelle behandeling van patiënten met darmkanker. Toch moesten patiënten tot voor kort tot 10 dagen wachten op uitslagen, zoals in bijna alle ziekenhuizen. Het ziekenhuis stelde de eendagsdiagnostiek in: op 1 dag krijgt de patiënt alle benodigde onderzoeken met daarna de uitslagen en het behandelplan van de chirurg.

Patiënten zijn blij dat ze niet zo lang in onzekerheid hoeven te zitten. Het Edese ziekenhuis is onder niet-academische ziekenhuizen uniek in deze aanpak.

Via de huisarts of het bevolkingsonderzoek darmkanker komen patiënten voor een colonoscopie (kijkonderzoek van de darm) naar het ziekenhuis. Als uit de colonoscopie blijkt dat er een kwaadaardige tumor in de dikke darm zit, is onderzoek nodig naar eventuele uitzaaiingen. Er wordt dan een CT-scan en eventueel een MRI-scan gemaakt. De tijd tussen de colonoscopie en een eventuele operatie is 3 weken. Dat is een heel kort en snel traject. Maar tussen de scans en het bespreken van de uitslagen met de patiënt zat 10 dagen.

Periode van onzekerheid verkorten
´Voor patiënten is de onzekerheid na die onderzoeken heel erg moeilijk´ vertelt Hanneke Kleijwegt. Zij is verpleegkundig specialist in het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ´Daarom vonden wij het belangrijk om die tijd te verkorten. Dat was best lastig. Je moet niet alleen zorgen dat veel verschillende zorgverleners op dezelfde dag hun onderzoeken kunnen doen, maar ook dat zij de uitslagen die dag met elkaar kunnen bespreken en het behandelplan kunnen opstellen. Maar dit is ons gelukt.´

Van 10 dagen naar 1 dag
Iedere maandagochtend is er plek voor nieuwe patiënten gereserveerd. De patiënt krijgt een CT-scan, MRI-scan en een screening door de fysiotherapeut. De fysiotherapeut bekijkt de conditie van de patiënt en geeft eventueel beweegadviezen. Want het is belangrijk om met een zo goed mogelijke conditie de behandeling te starten.

Tussen de middag overleggen de MDL( maag-, darm-, lever)-arts, chirurg, radioloog, radiotherapeut, oncoloog, patholoog en verpleegkundig specialist met elkaar. Zij bespreken de uitslagen en stellen een advies voor de behandeling op. ’s Middags heeft de patiënt een afspraak met de chirurg en bespreken zij samen de uitslagen en de behandeling. Vervolgens heeft de patiënt een gesprek met de anesthesist en de verpleegkundige.

De periode van wachten op de uitslagen, en hiermee de onzekerheid, is van 10 dagen teruggebracht naar een paar uur. Patiënten geven aan hier erg blij mee te zijn. ‘Wij zijn trots dat dit ons, met alle betrokken disciplines, gelukt is. We zijn het enige niet-academische ziekenhuis in Nederland dat dit zo doet.’ vertelt Hanneke Kleijwegt.

Oncologische zorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. Het DarmLeverCentrum in Ede maakt daarvan onderdeel uit. De ziekenhuizen bieden korte toegangstijd en snelle diagnostiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen