Hoe herken en voorkom je probleemgedrag in gymonderwijs en sport

Foto: Sportservice Ede

Wat gebeurt er met je als je een spel moet spelen waarvan je de spelregels niet weet en maakt het je onzeker als de trainer continue loopt te roepen wat je allemaal niet moet doen? Deelnemers aan de workshop Gedrag (g)een probleem ervaarden het zelf.

Sportservice Ede

Het is vaak een hele kluif om kinderen van de juiste begeleiding te voorzien. Het is bijna een natuurlijke reactie om uit je slof te schieten wanneer een spelertje voor de zoveelste keer niet oplet. Maar hoe is probleemgedrag te voorkomen? En wat doe je als het toch mis gaat? Dit zijn vragen die centraal stonden in de workshop ‘Gedrag (g)een probleem!’ op SBO de Regenboog. Sportservice Ede tekende voor de organisatie en bestuursleden, trainers, leerkrachten en vrijwilligers uit sport en onderwijs waren afgekomen op de avond.

Arjan Pluim en Ed Goedhart, beiden experts op het gebied van omgaan met probleemgedrag hebben middels theorie en praktijk iedereen uitgedaagd goed naar gedragingen te kijken. “Want eerst echt goed kijken naar gedrag is het allerbelangrijkst”, geeft Arjan aan. “Daarmee kun je al zo goed zien waar het gedrag vandaan komt. Daardoor zorg je er makkelijker voor om op de juiste manier op het gedrag te reageren.”

Na de theorie volgt de praktijk. Wat gebeurt er met je als je een spel moet spelen waarvan je de spelregels niet weet en waarbij je onzeker wordt omdat de trainer continue loopt te roepen wat je allemaal niet moet doen? Ook de andere spelletjes zorgden voor veel inzicht in het hoe en waarom bepaalde gedragingen tot uiting komen en hoe je dit om kunt buigen naar een positief spelletje.

Als afsluiting brachten deelnemers zelf wat casussen in waar zij tijdens de training tegenaan liepen. Beide experts gaven tips en advies. Al met al een informatieve en toepasbare avond met dank aan Special Heroes, SBO de Regenboog en Hanze Instituut voor Sportstudies.

Frans

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden