Extra zorg rond chemokuur heel positief ontvangen

Foto: Ede.nieuws.nl

Kanker is een ernstige ziekte, met ingrijpende behandelingen, bijwerkingen en vaak ook psychische en sociale gevolgen. Het is fijn als er dan af en toe een ‘gouden randje om de behandeling zit’, zoals een patiënt het uitdrukt. Door aanvullende zorg als gezichtsmassage of voetreflexmassage biedt Ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten met kanker iets extra’s.

 Naast de best mogelijke medische en verpleegkundige zorg wil Ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten graag iets extra’s geven en zo het verblijf in het ziekenhuis aangenamer maken en de kwaliteit van leven voor de patiënten verhogen. Daarom biedt het ziekenhuis mensen die voor de eerste chemokuur komen een ‘cadeautje’ aan: een ontspannende gezichtsmassage, pedicure of voetreflexmassage. Deze behandeling krijgen zij tijdens de chemotherapie. De behandelingen worden gedaan door mensen die ervaring hebben met oncologische zorg.

Een stukje verdriet wegnemen
‘De verpleegkundige vertelt ons welke patiënten voor hun eerste chemo komen. Dan lopen we naar die patiënt toe en vragen of hij/zij gebruik wil maken van het cadeautje en we leggen uit wat dat inhoudt. Bijvoorbeeld een gezichtsmassage tegen de stress.’ Rianne van Nuland vertelt met veel bezieling over haar werk voor het ziekenhuis. Zij is zorg en beautyspecialiste en geeft samen met Anja Jonker, voetreflexmasseur, en Welmoed Bergsma, pedicure, de verwenbehandelingen.

‘Mensen vinden deze aandacht heerlijk, je neemt een stukje verdriet weg’ aldus Rianne van Nuland.

Minder stress en pijn
De extra zorg werkt stress- en pijnverlagend. Dit blijkt ook uit wat de patiënten zeggen:

‘Ik heb er geen woorden voor. Ik was erg nerveus maar ga nu heel ontspannen naar huis, heerlijk’, ‘Fijn om je ook eens goed te voelen tijdens deze ellendige periode.’ Of: ‘Even niet denken aan het infuus, even niet denken aan de chemo, even niet denken aan de moeilijke week die er aan komt, wat een ontspanning. Het geeft me energie en kracht om door te gaan.’

Financiering
De extra zorg wordt niet door de zorgverzekeraar betaald, dus financiert het ziekenhuis dit op een andere manier. Bijvoorbeeld met bijdragen van bedrijven en particulieren via de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Het is een vorm van maatschappelijk ondernemen’ aldus Renske Karens, leidinggevende bij het oncologisch centrum van het ziekenhuis. ‘Maar ook krijgen we soms bijdragen van particulieren. Wij kunnen dit alleen aanbieden dankzij de vrijgevigheid van anderen, waar we heel blij mee zijn.’

Oncologische zorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen