App voor COPD-patiënten genomineerd voor Medische Inspirator Prijs 2017

Foto: Ede.nieuws.nl

Patiënten met COPD, de verzamelterm voor chronische bronchitis en emfyseem, werkten samen met hun longartsen van Ziekenhuis Gelderse Vallei mee aan de ontwikkeling van een app, de ‘slimme zelftest voor adem’. Deze test is genomineerd  voor de Medische Inspirator Prijs 2017 van ZonMw: een belangrijke stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, arts en onderzoeker.

De zelftest is een app die mensen met COPD helpt bij het op tijd herkennen van longaanvallen. Door regelmatig vragen in te vullen, zien ze dat hun klachten eventueel erger worden. Verder geeft de app direct, zonder tussenkomst van een zorgverlener, een persoonlijk behandeladvies. Zo kunnen ziekenhuisopnames worden voorkomen. Patiënten vinden dat de app hen een gevoel van veiligheid geeft, zij kunnen zelf naar eigen behoefte de app raadplegen en krijgen goed advies.

Herkennen

Longarts Jeroen Verheul was betrokken bij de ontwikkeling van de zelftest. Hij vertelt: ‘Mensen met COPD vinden het vaak lastig om een beginnende longaanval te herkennen en weten dan niet goed wat ze moeten doen. Mensen gebruiken de test als ze twijfelen over hun klachten. Ze beantwoorden vragen via een app op hun telefoon en meten onder andere met de thermometer en de saturatiemeter hun temperatuur, longfunctie en zuurstofgehalte. Met deze informatie geeft de app hen een advies over wat ze zouden moeten doen, bijvoorbeeld zuinig omgaan met energie, of letten op hoesttechniek. Dit is belangrijk want wanneer patiënten niet tijdig op een longaanval reageren, bestaat de kans dat klachten verergeren en ziekenhuisopname nodig is.’

Zelftest

‘In Nederland hebben ruim 600.000 mensen COPD’, Deze ziekte wordt gekenmerkt door kortademigheid en/of hoesten en slijmopgave. Door verschillende oorzaken kunnen longaanvallen optreden die de kwaliteit van het leven (tijdelijk) negatief beïnvloeden, maar soms ook ernstig kunnen verlopen met de dood tot gevolg.

 Stemmen

Met het winnen van het geldbedrag van de Medische Inspirator Prijs kunnen de laatste stappen worden gezet om de app volgend jaar op de markt te brengen voor alle mensen met COPD. Op de website www.zonmw.nl/stemnu kan tot 20 november gestemd worden.

De app is onder meer ontwikkeld door een samenwerking van Radboudumc, Radboud Universiteit, Topicus, Apss4air en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen