Stichting Nederland-Batam uit Lunteren viert haar dertig jarig jubileum

Foto: Ede.nieuws.nl

Op 31 augustus aanstaande is het alweer 30 jaar geleden begonnen wij met het bouwen van een dorp voor de Suku Laut, een volk van zee nomaden dat op de wateren rondom Batam leeft.

En nog steeds zetten wij ons in voor de allerarmsten en meest kansarme mensen in Indonesië, zoals voor straatkinderen, gehandicapte kinderen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld of misbruik.

De afgelopen 30 jaar hebben wij medische zorg betaalbaar gemaakt voor arme mensen. We hebben schoon water en sanitair gebracht in onderontwikkelde gemeenschappen en op afgelegen eilanden. We hebben voorlichting gegeven over reproductieve zorg en HIV. En nog veel meer.

Dertig jaar lang hebben vele mensen in Nederland en in Indonesië zich ingezet om minderbedeelden in Indonesië een kans te bieden hun eigen bestaan en die van de mensen in hun omgeving te verbeteren. En dat is effectief gebleken.

De afgelopen 30 jaar zijn er vele hoogtepunten geweest.

Zo hebben we op Batam, samen met onze partners, het Budi Kemuliaan ziekenhuis opgebouwd. Dat is tegenwoordig een middelgroot ziekenhuis, waar inmiddels al vele tienduizenden mensen terecht konden voor betaalbare zorg van goede kwaliteit. En in Bandung hebben we, samen met het Habibie nier-ziekenhuis, dialysezorg mogelijk gemaakt. Vorig jaar opende het nier-ziekenhuis een grote nieuwe vleugel, zodat straks met 100 dialysestations aan honderden mensen zorg geboden kan worden.

Als in de jaren negentig de ernst van de HIV-epidemie duidelijk wordt, maakt stichting Nederland-Batam de strijd tegen HIV haar speerpunt. Ook hier is veel bereikt. We stonden aan de wieg van de eerste peer-supportgroep van het land, we hebben honderden dokters en ander (para)medisch personeel getraind, we geven voorlichting aan mensen in afgelegen gebieden en met ons outreach programma bereiken we jaarlijks honderden sekswerkers met mobiele zorg en voorlichting.

De komende jaren blijven we werken aan nieuwe hoogtepunten onder andere op het gebied van toegang tot water en sanitaire voorzieningen, opvang van misbruik slachtoffers, sociaaleconomische ontwikkeling van minderbedeelden en het tot staan brengen van de hiv-epidemie.

Dat doen we om minderbedeelden in Indonesië te helpen om hun eigen toekomst op te bouwen. U kunt ons daarbij helpen. Bezoek onze kraam morgen op de Oud Lunterse Dag. Wilt u meer informatie over de activiteiten van de stichting, bekijk dan onze website www.neba.nl.

Schrijf je mee? Jaco van As

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden