Het sluiten van de kopercentrale maakt Nederland ook een stukje groener.
EDE-12 MEI 2021, Bennekom heeft samen met vijf andere gebieden in Nederland met glasvezel de primeur. KPN heeft daar het kopernetwerk uitgezet, waardoor bijna alle klanten in Bennekom nu internetten en tv-kijken via het beste netwerk dat beschikbaar is.
KPN vervangt op grote schaal zijn kopernetwerk door glasvezel. Op ruim 2,8 miljoen adressen is dat al gebeurd en de komende vijf jaar komen er nog eens miljoenen adressen bij. Eind 2026 heeft KPN glasvezel uitgerold in 80% van de Nederlandse huishoudens. Daar waar glasvezel ligt wordt het kopernetwerk uitgezet. Bennekom is één van de zes proefgebieden waar als eerste de knop omging. Dat is gebeurd in de telefooncentrale aan de Bergakkerweg 1. In totaal ging het om circa 6000 adressen.
Overstappen op glasvezel
Jort Wever, programmadirecteur Glas aan Koper uit bij KPN: “Het uitzetten van het kopernetwerk luidt een nieuw tijdperk in, het tijdperk waarin supersnel internet via glasvezel de standaard wordt. De ervaring die we in onder andere in Bennekom opdoen helpt ons, zodat we vanaf 2023 op grotere schaal in heel Nederland afscheid kunnen nemen van het kopernetwerk op plekken waar glasvezel beschikbaar is.”
Energiebesparing en nieuwe bestemmingen voor de centrales
De telefooncentrales in de proefgebieden zijn gehuisvest in grote gebouwen. Deze gebouwen zijn niet meer nodig, want een glasvezelcentrale neemt niet eens een tiende van de ruimte in. In Bennekom wordt de kopercentrale ontmanteld. De nieuwe bestemming voor het gebouw in Bennekom is nog niet bekend. Kopercentrales nemen niet alleen veel ruimte in beslag, maar verbruiken ook nog eens flinke hoeveelheden stroom.
Wever: “Alleen in Bennekom is de energiebesparing al bijna 50.000 KWh per jaar. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van circa 15 huishoudens. En we hebben honderden van dit soort kopercentrales in Nederland die we op termijn uit gaan zetten. Met de overstap naar glasvezel maakt Nederland dus niet alleen een stap vooruit in de digitale samenleving, het is ook nog eens stukken duurzamer.”
Open netwerken
KPN stelt al sinds jaar en dag zijn netwerk open voor andere aanbieders om telecomdiensten aan te bieden. Dat is ook het geval in Bennekom. Consumenten hebben daardoor veel te kiezen in Nederland als het gaat om telecom. Het maakt ook dat de capaciteit van het netwerk van KPN beter wordt benut.