De netto-omzet van keuken- en badkamerspeciaalzaken in Nederland is in zeven jaar tijd nagenoeg verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Retail Insiders.
Lag de omzet binnen de branche in 2015 nog op 1,68 miljard euro, in 2022 werd 3,22 miljard euro omgezet. De omzet steeg elk jaar opnieuw, zonder dat er tussendoor sprake is geweest van een daling. Deze omzetstijging kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan het zogenoemde verthuizen. Dit is de trend waarbij mensen ervoor kiezen om niet te verhuizen, maar in plaats daarvan extra te investeren in hun bestaande woning, bijvoorbeeld door de keuken of badkamer te upgraden.
Krapte op de woningmarkt
Dat mensen minder verhuizen is overigens niet altijd een vrijwillige keuze. Voor veel mensen is het vrijwel niet meer mogelijk om de gewenste woning te bemachtigen. De krapte op de woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat vaak tienduizenden euro’s meer moet worden geboden dan de oorspronkelijke vraagprijs. Deze overspannen situatie leidt ertoe dat mensen gaan zoeken naar alternatieven. Een ander element dat een rol speelt bij de omzetstijging in de keuken- en badkamerbranche, is het feit dat mensen ten tijde van de coronabeperkingen niet op vakantie konden gaan en daardoor geld in de knip hielden, dat ze vervolgens aan dit soort aankopen konden besteden.
Duurzaamheid
Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het niet meer zo vanzelfsprekend om geld te sparen voor het maken van een reis naar een verre bestemming. Veel mensen kiezen er bewust voor om hun vertier dichter bij huis te zoeken en ook dat levert een besparing op. En over dicht bij huis gesproken: wie in
Ede woont en op zoek is naar een nieuwe keuken of een
nieuwe badkamer, hoeft daarvoor niet ver van huis. Binnen de gemeentegrenzen kun je heel goed slagen voor dergelijke aankopen. Het is dan wel zaak om goed beslagen ten ijs te komen. Een kwestie van je goed verdiepen in de mogelijkheden, maar voordat je de oriëntatiefase start, kun je het beste eerst voor jezelf in kaart proberen te brengen wat je uiteindelijk zou willen realiseren en welk budget je daarvoor beschikbaar hebt.
Check de reviews
Ga je op zoek naar een nieuwe keuken of badkamer, dan is het vooral belangrijk om erop te letten dat je zaken doet met een betrouwbare partij. Daarbij kunnen de reviews van klanten goed houvast bieden. Zo zien we bijvoorbeeld dat
Brugman keuken en badkamerwinkel in Ede een zeer hoog cijfer scoort op basis van een groot aantal beoordelingen. Dit zegt natuurlijk veel over de reputatie van zo’n winkel en bied je als klant de nodige zekerheden. Het gaat immers over producten waar doorgaans een behoorlijk prijskaartje aan hangt en die je slechts enkele malen in je leven vervangt. Dan kan het maar beter allemaal direct goed geregeld zijn.
Maak een schets
Het eerste huiswerk voor het kopen van een nieuwe keuken of badkamer is het zorgvuldig opmeten van de ruimte en alles gedetailleerd in kaart brengen. Maak een schets of zet de gegevens in een computerprogramma, zodat je exact kunt bepalen welke opties je hebt. Niet voor niets zegt men: meten is weten. Daarna probeer je te beschrijven welke elementen jouw keuken of badkamer in elk geval moet bevatten. Doe inspiratie op in showrooms en noteer de elementen die je aanspreken of maak een moodboard. Hiervan kun je uiteindelijk een lijst opstellen, die je aan de keukenadviseur overlegt. Samen kun je vervolgens bepalen welke mogelijkheden er zijn binnen het door jou opgegeven budget.