Stralende sterretjes in Otterlo op ‘Dag van de Sterretjes’

Foto: Ede.nieuws.nl

Liefhebbers van bijzondere bolgewassen kunnen zaterdag 10 juni aan hun trekken komen. Kweker en veredelaar Jaap Duijs presenteert die dag op de kwekerij in Otterlo zijn grote, gevarieerde en unieke collectie roodsterretjes, geelsterretjes en rapsterretjes.

Ruim 20 jaar geleden begon kweker en veredelaar Jaap Duijs op zijn kwekerij in Otterlo met het kruisen van rood- en geelsterretjes. Deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse bolletjes luisteren naar de mooie Latijnse namen Rhodohypoxis, resp. Hypoxis. Roodsterretjes bloeien uitbundig, maar relatief kort.  Geelsterretjes daarentegen bloeien maanden achtereen, maar met slechts enkele bloemen.

In tuincentra werden in die jaren alleen, en dan nog sporadisch, roodsterretjes aangeboden. Aangezien beide soorten uit dezelfde familie komen en dus verwant zijn, verkeerde Jaap Duijs in de veronderstelling dat door deze twee soorten te kruisen hij nieuwe cultivars kon verkrijgen die zowel uitbundig alsook gedurende een langere periode zouden bloeien. Hij kreeg gelijk. Maar aangezien kruisen en veredelen gelijkstaat aan monnikenwerk, duurde het wel een aantal jaren alvorens hij nieuwe cultivars op de markt kon brengen. Hij noemde zijn kruisingsproduct rapsterretjes (Latijnse naam Rhodoxis). Rapsterretjes groeien namelijk vrij snel en vermeerderen zich ook gemakkelijk. Inmiddels heeft Jaap Duijs tientallen kruisingen benaamd en worden enkelen daarvan ook aangeboden bij handelshuizen en tuincentra.

De meeste rapsterretjes bloeien in alle tinten roze.  Maar er zijn ook rapsterretjes die bijna rood bloeien en het eerste witte rapsterretje is ook geselecteerd.  De kweker ziet nog volop mogelijkheden voor verbetering en aanvulling van het assortiment en dus gaat hij voorlopig met enthousiasme door.

Zaterdag 10 juni presenteert hij zijn gehele collectie en geeft hij uitleg over het kruisingswerk.

 

Locatie:    Kwekerij Jaap Duijs, Haarweg 2, Otterlo

Tijd      :    10.00 – 17.00 uur

Toegang: Gratis

Website:  www.jaapbol.nl

Email     :  [email protected]

Tel.:          0651837091

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden