Voor vers wild gaat u naar uw Topslager!

Vader Ab en zoon Arie van Leeuwen
Foto: Ede.nieuws.nl

Opening wildseizoen

Wat kijken we er elk jaar weer naar uit: het wildseizoen. “Het traditionele jachtseizoen start op 15 oktober. Maar wist u dat het wildseizoen al op 15 augustus begint? Dan start de jacht op de wilde eend, die vanaf dat moment vers verkrijgbaar is. Vanaf 15 oktober is ook hert, wildzwijn, haas, duif en patrijs verkrijgbaar. Dit zijn toppers die bij velen goed in de smaak vallen”, aldus de slagers Ab en Arie van Leeuwen van Topslagerij Van Leeuwen uit Lunteren.

Waarom wild?

De beide slagers zijn enthousiast over het wildseizoen: “Wild is een waardevolle toevoeging voor elk gerecht. Wild heeft al het goede in zich; het heeft vrij in de natuur geleefd, heeft zelf het eten bij elkaar gescharreld en is dus gezond. De smaak is bovendien uniek. Elk soort wild heeft een eigen speciale smaak en manier van bereiden. Een deel van ons wild is afkomstig van de Veluwe. Door de groene leefomgeving is dit heel mooi vlees en smaakvol. Wij zijn er trots op om met deze mooie wildproducten te mogen werken. En wie denkt dat wild alleen geschikt is voor het diner heeft het mis. Wild is voor ieder moment”.

“Wild is een specifiek stuk vlees en zeker in deze maanden verdient het een plek op het menu. Dat is een mooie ontwikkeling. Wij onderscheiden ons hierin, omdat zowel mijn vader en ik naast slager ook jager zijn. Op verkooppunten waar geschoten zwijn of hert wordt aangeboden, wordt het doorgaans langere tijd in de vriezer bewaard. Wij kopen het wild in bij een lokale specialist waarvan we weten dat ze het verse wild daadwerkelijk iedere dag afzetten. Ik kan mijn klanten dus oprecht vers wild aanbieden”, vertelt Arie.

“Diverse wildproducten komen uit onze eigen keuken. Bijvoorbeeld ons Veluws wildstoofpotje: een heerlijk kant en klaar gerecht van hert en ree en eenvoudig te combineren met stoofpeertjes en diverse groenten”. Zie onze aanbieding in de advertentie op deze site.

Uniek en onderscheidend

“Al jaren gaan wij erop uit in ons eigen jachtveld. Een prachtig gebied wat al vijftig jaar door onze familie wordt beheerd en waar een mooi en divers wildaanbod zijn eigen leefomgeving heeft”. Het Reewild aanspreken vereist de nodige ervaring. “Om dat zo verantwoordelijk mogelijk te doen heb ik de Reewildbeheercursus Wild gevolgd en een diploma behaald. Dit diploma omvat kennis over biologie en leefwijze, beheer en beleid en het aanspreken en herkennen van het Reewild”. Arie mag zichzelf ook GP, gekwalificeerd persoon, noemen. “Al het wild dat ter consumptie wordt aangeboden moet eerst gekeurd worden door een gekwalificeerd persoon. Je bent de eerste beoordelaar van het wild en dus de primaire schakel in het proces dat leidt tot in de handel brengen van een gekwalificeerd levensmiddel. Dit maakt ons uniek ten opzichte van andere slagers”.

Toegankelijk wild

“Wij hebben als doel het wild toegankelijk te maken voor iedereen. Veel mensen hebben voorkeur voor eenvoudiger smaken die te creëren zijn door het wild te combineren met bijvoorbeeld groenten of fruit. Wilde eendenborst kun je ook sous-vide garen. Van fazant kun je een stoofpotje maken, waarbij je het vlees konfijt in vet of serveren met pompoenrisotto. De combinatie- mogelijkheden zijn eindeloos, probeert u het gewoon eens uit”. Wild hoort niet alleen thuis op iedere dinerkaart. “Creëer verrassende lunchgerechten, voorgerechten en tapasplanken met wild. Een sandwich met hertenpastrami, komkommer en frisse koolsla als lunchgerecht. Of kies ook eens voor een pulled pork van wildzwijn of een carpaccio van hert”, adviseert slager Ab.

Een prachtige combinatie

Denkt u nog steeds dat het wildseizoen alleen in het najaar interessant is? Ook in de eerste maanden van het jaar is er nog prachtig vers wild verkrijgbaar. “Als Topslager willen wij eerlijk en vers vlees, heerlijke smaken en verse producten. Het assortiment wild en wildproducten is enorm breed en daarbij is een dagverse levering van verse wildproducten een prachtige toevoeging voor een tevreden consument. Voor advies komt u gerust langs in onze slagerij aan ’t Nieuwe Erf in Lunteren, wij adviseren u graag”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden