Vivian Sevenich en Birgit Mulder van Polar Bears uit Ede gaan mee naar Fina World League-wedstrijd in Rusland

Foto: Polar Bears site

Arno Havenga, bondscoach van de Nederlandse waterpolodames, heeft vandaag de ploeg bekendgemaakt die dinsdag 28 maart (18.00 uur Nederlandse tijd) in en tegen Rusland gaat strijden voor een plaats in de Super Final in de FINA World League. Meest opvallende namen zijn Vivian Sevenich (foto boven) en Brigit Mulder, allebei van Polar Bears uit Ede.

Sevenich is al jaren een vaste waarde in het keurkorps van Havenga, maar liet zich afgelopen zomer opereren aan een slepende schouderblessure. Na een lange revalidatieperiode maakte ze enkele weken geleden haar rentree in de Eredivisie. Havenga acht Sevenich inmiddels fit genoeg om ook mee te spelen in het beslissende duel tegen de Russen. Brigit Mulder, clubgenoot van Sevenich, gaat in Rusland haar eerste interland spelen.

Mulder is alweer de vijfde speelster die haar debuut maakt in dit World League-seizoen. Arno Havenga: “Het is mooi voor de breedte binnen onze selectie dat er zoveel jonge talentvolle speelsters aan de poort rammelen. Op weg naar de Spelen van Tokio en de andere grote toernooien daarvoor is het goed dat de concurrentie toeneemt. Dan wordt er nog scherper getraind en heb ik meer keuzemogelijkheden.”

Hoewel de World League een uitstekend podium is om ervaring op te doen, wil Havenga ook wel degelijk presteren. Oranje moet dinsdag in Ruza (80 kilometer van Moskou) van Rusland – de nummer 3 van de Spelen van Rio – winnen om zeker te zijn van deelname aan de Super Final van de FINA World League in juni in China. Dat wordt nog een hele toer, want de thuiswedstrijd in Utrecht ging met 12-15 verloren. Havenga: “Als we ons normale niveau weten te halen, hebben we zeker een kans tegen Rusland. We zijn aan elkaar gewaagd en inmiddels ook weer een paar maanden verder. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.”

Nederland speelt samen met twee andere toplanden, Griekenland en Rusland, in een poule van drie om één plek in de Super Final. Bij winst in Rusland is die plek sowieso voor Nederland. Bij een gelijkspel worden er strafworpen genomen. Als Oranje die serie wint is het vervolgens afhankelijk van de uitslag van het laatste pouleduel Rusland-Griekenland of de eindronde wordt bereikt.

“We willen heel graag deelnemen aan de Super Final in juni. Het is een prestigieus evenement en een uitstekende generale repetitie voor de WK een maand later in Boedapest. Wedstrijden spelen op hoog internationaal niveau is toch de beste training die er is. Uiteraard hebben we een alternatief mocht het toch niet lukken, maar we gaan er in Ruza natuurlijk alles aan doen om het op eigen kracht te halen”, aldus Havenga. In de World League kan Havenga geen beroep doet op speelsters die in de Amerikaanse competitie actief zijn, zoals Maud Megens. “Zij sluiten in de zomer weer aan.”

Naast Mulder en Sevenich selecteerde Arno Havenga nog de volgende speelsters: Debby Willemsz (CN Mataro, Spanje), Laura Aarts, Amarens Genee en Dagmar Genee (allen UZSC), Laura van der Graaf en Nomi Stomphorst  (Widex GZC Donk), Yasemin Smit (Olympiacos Pireaus, Griekenland), Ilse Koolhaas (Vouliagmeni NC, Griekenland), Sabrina van der Sloot (UVSE, Hongarije), Lieke Klaassen (Het Ravijn) en Kitty Lynn Joustra (ZVL-Hawabo).

Bron KNZB.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden