Martin Roseboom ontvangt KNSB bondsspeld en is tot erelid van ESV benoemd

Martin Roseboom (links) ontvangt de bondsspeld van voorzitter Willem Slagter
Foto: Hans Thuijls

Op de Algemene Ledenvergadering van de Edese Schaakvereniging van afgelopen donderdag is Martin Roseboom tot erelid benoemd. Tevens heeft hij de gouden KNSB Bondsspeld ontvangen. Dit vanwege zijn grote verdiensten voor ESV en de OSBO.

Vanaf de 70-er jaren was Martin jeugdleider. Hij trainde de jeugd en stoomde ze klaar voor de diverse diploma’s. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter de groeiende jeugdafdeling. Hij verzorgde – samen met een ander clublid – in het weekend schaaktrainingen. Diverse jeugdtoernooien werden bezocht. Voor jeugdleden een leuke happening waarbij de toernooidagen vaak werden afgesloten in een cafetaria of een etentje bij Martin thuis.

In die periode daarop volgend gaf hij schaaklessen op diverse scholen en organiseerde hij het schoolschaakkampioenschap van Ede. In het winkelcentrum van Ede heeft hij meerdere jaren een tweekamp tussen Het Streek en Het Marnix georganiseerd, waarbij vele jongeren tussen het winkelend publiek schaak zaten te spelen. In de Heideweek was Martin actief naast de Oude kerk waarbij geschaakt kon worden met normale stukken of het grote bord op het Kerkplein.

Ook het regionale Open Hof toernooi werd door hem jarenlang georganiseerd. Verder is hij diverse jaren betrokken geweest bij de organisatie van snelschaken voor clubteams. Naast zijn werkzaamheden voor de OSBO is hij vele jaren bondsraadslid geweest. In de jaren 90 en begin van deze eeuw stelde Martin wekelijks het bulletin “Achter de Toren” samen. De laatste 10 jaar is Martin intern wedstrijdleider en (mede-)organisator van het Open Edes snelschaakkampioenschap. Hij zit al vele jaren in het bestuur van ESV. Geeft tweemaal per jaar acte de presence bij de OSBO-vergaderingen.

In de OSBO was Martin een voortreffelijk penningmeester en hij is jarenlang voor de OSBO bondsraadslid geweest. Maar hij was meer dan alleen bestuurslid penningmeester. Hij bemoeide zich met beleidszaken, met de competitie. Hij was altijd een geschikte partner om mee te sparren. De OSBO had en heeft veel profijt van zijn inzet!

Ongetwijfeld vergeten we nog zaken, maar de teneur mag duidelijk zijn: Martin zet zich al ruim 40 jaar met ziel en zaligheid in voor de schaaksport in het algemeen, de regionale bond OSBO en voor ESV in het bijzonder.

Hans

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden