VoorleesExpress Ede bestaat 10 jaar!

28 okt 2022, 11:52 Nieuws
photoby geertje negassi
FEESTELIJKE VIERING IN DE HERFSTVAKANTIE
In de herfstvakantie was het feest bij Cultura! De VoorleesExpress bestaat 10 jaar en dat werd groots gevierd. De deelnemende gezinnen en kinderen waren uitgenodigd, evenals alle vrijwilligers die dit jaar voorlezen. Het was een middag die in het teken stond van ontmoeten, spelen én ontdekken en werd afgesloten met een theatervoorstelling voor alle kinderen. Een hele ervaring, want veel van deze kinderen waren nog nooit in het theater geweest.
Ontstaan VoorleesExpress
VoorleesExpress Ede werd in 2012 opgezet door Anneke Scholten vanuit Vluchtelingenwerk. Het project bestond al landelijk en is destijds opgericht door twee zussen die inzetten op gelijke kansen in het onderwijs. Veel kinderen komen op school binnen met een taalachterstand, die moeilijk in te halen is. In 2019 werd het project overgedragen aan Cultura. In de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 600 gezinnen bereikt en is er voorgelezen aan meer dan 1000 kinderen.
Inhoud project
De gezinnen worden aangemeld door scholen, kinderopvang, maatschappelijke organisaties en andere toeleiders. Vrijwillige voorlezers gaan vervolgens gedurende 20 weken elke week een uur naar het gezin om daar voor te lezen, spelletjes te doen en met taal bezig te zijn. Zo ontdekken ouders en kinderen dat het fijn en leuk is om met taal en boeken bezig te zijn. Alle kinderen krijgen een abonnement op de bibliotheek en het gezin gaat tijdens het traject ook een keer mee. Vrijwilligers en gezinnen bouwen echt een band op. Dat was te zien tijdens het feestje, waar vrijwilligers trots hun gezin voorstelden en naast de kinderen in de theaterzaal gingen zitten.
Ook voorlezer worden?
Voor het nieuwe seizoen in januari 2023 is de VoorleesExpress nog op zoek naar nieuwe voorlezers. Heb je interesse? Meld je aan via www.voorleesexpress.nl, locatie Ede met de knop “Meld je aan als vrijwilliger”. Je wordt dan zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor een gesprek. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Riikka Bansema ([email protected] / 06 - 2761 4098).