De Versnellingstafel Woningbouw(*) Regio Foodvalley viert deze maand haar eerste verjaardag. De taak van deze organisatie is om het tempo van de woningbouw te versnellen. Na een jaar kijkt de Versnellingstafel terug op de behaalde resultaten. In het voorjaar van 2025 besluit de Versnellingstafel of er voldoende resultaten zijn bereikt om het werk te verlengen. Dat is geen vanzelfsprekendheid: er moet echt sprake zijn van meerwaarde.
Vastlopers vlottrekken
De Versnellingstafel richt zich vaak op het voorkomen van vertragingen door vastgelopen woningbouwprojecten los te trekken. Voorbeelden van succesvolle interventies zijn:
Publiek-Private Realisatiemonitor
De Versnellingstafel heeft gezorgd voor beter inzicht in de voortgang van woningbouwplannen door alle plannen te toetsen aan de kennis van corporaties en marktpartijen. Dit leidt tot realistische jaarplanningen en continuïteit in de bouwstroom. Een eerste dashboard wordt in februari 2025 verwacht. De monitor toont al aan dat na 2030 onvoldoende plannen klaarliggen in Regio Foodvalley. De regio moet snel nieuwe, grootschalige woningbouwplannen voorbereiden. Anders gaan die 40.000 extra nieuwe woningen die er nodig zijn in 2040, er niet komen. De Versnellingstafel ziet het als haar taak om alle partijen bij de les te houden en tijdig nieuwe locaties te benoemen.
Helpen van gemeenten die “knel ”zitten.
Regio Foodvalley heeft veel natuur, wat woningbouw in de buurt van natuur beperkt door regelgeving. De Versnellingstafel zoekt naar evenwichtige oplossingen voor woningbouwprojecten. In Barneveld wordt met de gemeente en het Rijk bekeken hoe ondanks milieurichtlijnen in het plan Bloemendal (totaal ca. 1.800 woningen) de volgende fasen met woningbouw vlot gerealiseerd kunnen worden. Ook wordt overlegd met provincie en het Rijk over de uitbreiding van bedrijventerrein Remmerden in Rhenen (ca. 4ha) om bedrijven in de bebouwde kom te helpen verhuizen en ruimte te maken voor woningbouw. In verschillende projecten heeft de Versnellingstafel geholpen in het vlottrekken van de communicatie tussen ontwikkelende partijen.
Overbelasting van het stroomnet.
In delen van de regio is een tekort aan stroomcapaciteit. Voor nieuwe woningen is vanaf 2027 een traditionele netaansluiting geen vanzelfsprekendheid meer. De Versnellingstafel heeft mogelijkheden besproken met woningcorporaties om nieuwe projecten zelfvoorzienend in stroomopwekking te maken, hoewel corporaties dit risicovol vinden. Er wordt gestreefd naar een voorbeeldproject. Daarnaast verwacht de Versnellingstafel ook winst valt te behalen als de Realisatie Monitor goed werkt: dan is voor netbeheerders als Liander en Stedin een nauwkeuriger planning van aansluitingen te maken. Het overleg daarover zal in het eerste kwartaal van 2025 plaatsvinden.
Stem van woningenzoekenden laten horen.
De Versnellingstafel wil de stem van de woningzoekenden sterker laten klinken. Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak het belang van woningzoekenden vergeten. Nieuwe woningen zijn nodig om wachtenden te helpen: direct door verhuizing naar een nieuwbouwwoning, of indirect door doorstroming wanneer bestaande bewoners verhuizen en een woning achterlaten. De komende maanden wordt deze aanpak naar buiten gebracht.
* De versnellingstafel bestaat uit vertegenwoordigers van woningcorporaties, woningontwikkelaars, aannemers, nieuwbouwmakelaars, gemeenten, provincies Gelderland en Utrecht en van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.