De oprichting van de Vereniging Leerlingenvervoer (VLLV) en de petitie aankondiging door het Landelijk Aktie Comité Scholieren (LAKS) benadrukken de groeiende urgentie rondom de problemen in het leerlingenvervoer, die al uitvoerig door de Kinderombudsman zijn gesignaleerd. Deze ontwikkelingen laten zien dat zowel professionals als leerlingen en ouders aandringen op concrete verbeteringen. Echter zien de drie organisatie de oplossing vanuit een ander perspectief
In een recente brief van 8 december 2024 heeft de Kinderombudsman haar ernstige zorgen geuit over de beleidsvorming en uitvoering van het leerlingenvervoer, waarbij leerlingen met een beperking dagelijks de dupe zijn. Zij noemt concrete problemen zoals het te laat, te vroeg of niet opgehaald worden van kinderen, onveilige situaties in de voertuigen, te lange reistijden en chauffeurs die overbelast zijn met zowel rij- als pedagogische taken. De Kinderombudsman concludeert dat het ontbreekt aan maatwerk en dat financiële aspecten vaak zwaarder wegen dan de belangen van het kind. Haar oproep is duidelijk: behandel leerlingenvervoer als zorg, stel het individuele kind centraal, betrek kinderen en ouders bij beslissingen, geef scholen een rol en werk toe naar inclusief onderwijs dichtbij huis.
Het Landelijk Aktie Comité Scholieren (LAKS) sluit zich hierbij aan en verwoordt de directe ervaringen van leerlingen en ouders. LAKS benadrukt dat hierdoor het recht op onderwijs wordt geschonden, wat leidt tot onzekerheid en stress en het leren bemoeilijkt. Ondanks de inzet van organisaties als Ouders & Onderwijs en LBVSO blijven oplossingen uit en zijn leerlingen de dupe. LAKS verzoekt OCW om verantwoordelijkheid te nemen over leerlingenvervoer en de verantwoordelijkheid niet af te schuiven op gemeenten en taxibedrijven, maar ervoor te zorgen dat iedere leerling goed onderwijs kan. Op dinsdag 8 april 2025 zal LAKS naar verwachting een petitie aanbieden aan de vaste commissie voor OCW met betrekking tot deze problematiek. Dit verzoek tot aanbieding van de petitie werd al op 3 maart 2025 ingediend.
De Vereniging Leerlingenvervoer (VLLV) heeft als doel de kwaliteit, kennis en expertise van het leerlingenvervoer te bevorderen en de betrokken professionals te ondersteunen. De VLLV wil bereiken dat leerlingen veilig, efficiënt, zelfstandig en passend naar school kunnen reizen. De vereniging beoogt een platform te zijn voor kennisdeling en het verspreiden van goede voorbeelden. Het bestuur bestaat uit diverse professionals uit het speciaal onderwijs, personenvervoer, gemeentelijk beleid en advies. Door zich te richten op professionalisering en het ondersteunen van de uitvoerende partijen, kan de VLLV een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de uitvoering van het leerlingenvervoer, een van de kernpunten van de kritiek van de Kinderombudsman en de zorgen van LAKS. De VLLV heeft al contacten met de VNG en het ministerie, wat mogelijkheden biedt voor structurele verbeteringen in samenwerking met de overheid.
De initiatieven van de Kinderombudsman, LAKS en de VLLV laten een gezamenlijke intentie zien om de problemen in het leerlingenvervoer aan te pakken. Waar de Kinderombudsman de problematiek vanuit het perspectief van de kinderrechten belicht en LAKS de stem van de leerlingen en ouders vertegenwoordigt, richt de VLLV zich op de professionalisering en verbetering van de uitvoering. Een gezamenlijke focus kan leiden tot de noodzakelijke systeemveranderingen waar leerlingen die afhankelijk zijn van leerlingenvervoer dringend behoefte aan hebben.
Wat betreft de verschillende vormen van leerlingenvervoer, noemt de VLLV dat leerlingenvervoer niet in alle gevallen taxivervoer hoeft te zijn. Er zou per kind gekeken moeten worden naar welke zorg en bescherming nodig is om op school te komen, en dat kan ook betekenen dat een kind gebaat is bij fietsen of reizen met het openbaar vervoer, eventueel met extra ondersteuning
Meer informatie: www.vllv.nl