De Verspillingsvrije Week is begonnen. Vanuit het
onderwijs in
Regio Foodvalley is er veel belangstelling om deel te nemen aan de Verspillingsvrije Week. Maandag was de aftrap in
Ede. Mbo-Studenten van Aeres Ede en van Dulon College volgden een masterclass ‘koken met gered voedsel’ van kok Paula Middendorp (Paula’s catering).
Koken met gered voedsel
Derdejaars studenten van Aeres MBO Ede (opleiding Voeding- en Leefstijladviseur) maakten verschillende gerechten op basis van restvoedsel. Onder begeleiding van de kok en van docent Maud Swijnenburg gingen de studenten aan de slag met ‘gered voedsel’. Van prei, courgettes, kaassnijsel, appels en pruimen, bieten, eieren, meel en broodresten werden diverse soepen gemaakt, maar ook fritata, hartige pannenkoekjes en taartjes. Ter plekke werden de gerechten uitgedacht, omdat het natuurlijk pas op het allerlaatste moment duidelijk is welk restvoedsel er overblijft en waar je dus mee kunt koken. De gerechten werden direct daarna uitgeserveerd als lunch in bibliotheek Cultura Stadspoort. Bezoekers van deze bibliotheek en deelnemers van verschillende activiteiten (studiekring, groep koffieochtend, wijkteam, Kamers met Kansen) mochten aanschuiven om van de lunch te genieten. Voor de studenten was het extra leuk dat ze konden zien en horen wat inwoners van hun gerechten vonden. Wethouder Bram van der Beek (gemeente Ede) was aanwezig: “Met veel enthousiasme en creativiteit maakte de leerlingen van de restjes een heerlijke lunch. Een goed voorbeeld dat van de restjes uit de koelkast nog een prima maaltijd gemaakt kan worden.”
Deze middag gingen ook 22 eerstejaars studenten (Entree) van docent Iris Kraaijvanger, Dulon College in Ede aan de slag met gered voedsel. Het verzamelde restvoedsel werd op een creatieve manier verwerkt tot soepen, cake en meer. Na afloop konden de studenten de eigen gerechten proeven en opeten. Dat wat over was, ging in een trommel mee naar huis.
De vierdeklassers van het Marnix College (keuzevak Food Issues van docent Anne de Fraitûre) volgen op dinsdag 10 september de masterclass. Zij gaan soepen maken met restgroenten, als voorgerecht voor ouderen van verzorgingshuis. Het Maanderzand dat tegenover de
school ligt. Maar liefst 100 bewoners gaan daar meedoen aan de avondmaaltijd, bereid en uitgeserveerd door de leerlingen. Een mooie, sociale en duurzame activiteit. Kok Paula Middendorp verzorgde ook hier de masterclass koken met gered voedsel.
De telers en producenten uit de regio die deze restproducten gul hebben geschonken om de lunch mogelijk te maken zijn: Streekwaar, Graangeluk, Remeker, tuinderij De Stroom, tuinderij Het Lichtveen, tuinderij De Wilde Peen, De Oude Ronde, Van Steenbergen, De Gieterij, Ommuurde Tuin.
Samen verspillingsvrij
Van 9 tot 15 september is de Verspillingsvrije Week. In deze week gaat heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook heel actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week gebeurt er daarom veel in de regio rondom dit thema om mensen te motiveren deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen.