Prachtige expositie 'REGELCIRCUS' van Eva Blaak in de Stingerbol

29 jan , 12:08 Nieuws
EDE - Binnen het rondreizende kunstproject ‘REGELCIRCUS' is de bezinning op verschillende vormen van inperking (zoals tijd, regels en omstandigheden) een leidend thema.
Door René Hazeleger
'REGELCIRCUS' is de verbeelding van Eva’s vaststelling dat de ‘wereld van de systemen’ meer en meer binnendringt in haar persoonlijke, gewenste leefwereld (en die van anderen). Met 'REGELCIRCUS' onderzoekt ze hoe een andere houding en positie haar kan helpen de eigen vrijheid te (her)vinden en vorm te geven. Het houdt haar (bijvoorbeeld binnen het docentschap bij ArtEZ maar ook als moeder en mantelzorger) scherp op haar eigen denken en handelen en motiveert haar telkens weer om de vrije ruimte te blijven zoeken.
De werken die geëxposeerd worden in de Stingerbol, hebben verschillende formaten en zijn uitgevoerd in karton. Door de uitgekiende belichting komen ze zeer goed tot hun recht.
In het werk probeert Eva op speelse en humorvolle wijze, dat wat haar in de weg zit, of waar ze zich zorgen over maakt, te omarmen en om te buigen naar iets moois. Ze gaat er ook over in gesprek met andere kunstenaars. Wie weet komen daar weer nieuwe werken uit voort.
Eerder streek 'REGELCIRCUS' al neer in Groningen en Bredevoort. Thans heeft zij zich geïnstalleerd met haar werk in de Stingerbol op het voormalige kazerneterrein in Ede. Het twintig meter hoge bolvormige gebouw deed tot 2008 dienst als leslokaal voor militairen om te leren schieten met de Stinger luchtdoelraket en is nu een bolwerk voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en voedsel. De markante ruimte heeft Eva uitgedaagd om de (ronde) grenzen van het gebouw te onderzoeken en om haar 'REGELCIRCUS' verder in beweging te zetten.
De expositie is te bezichtigen van tot en met 25 februari op zaterdag en zondag van 14-17 uur. (Of op afspraak via [email protected])