Rode loper uitgerold voor alle fans van natuurfilms
Op 7 juli 2022 gaat Grutto! in première in Pathe XL in Ede in de grote even-zaal waar ruimte is voor 1200 mensen. Vanaf dat moment draait de natuurdocumentaire in bioscopen door heel Nederland. Grutto! is de nieuwste productie van het Wageningse filmbedrijf Ruben Smit Productions en volgt onze nationale vogel op zijn tocht over de wereld. Het is een publiek première. Kaarten zijn verkrijgbaar via
Pathe .
Ruben Smit: "Ik kies bewust voor een publiekspremière. Samen met onze fans de film voor de eerste keer zien is een cadeautje. Bovendien, zo kunnen ook alle fans van natuurfilms een keer over een rode loper wandelen!". Bij de première zal Ruben Smit een toelichting geven, wordt het fotoboek Grutto! gepresenteerd, en natuurlijk kunnen fans op de foto bij de enorme fotowand van Grutto!. De hele crew is aanwezig en circa 200 mensen uit de
natuur- en landbouwwereld zijn uitgenodigd.
De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van goudenkalf winnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De crew volgt onze nationale vogel op zijn reis over de wereld naar Nederland. En ze ontdekken: overal vechten mensen en vogels om te overleven.
Ruben Smit: “De grutto is de ideale verhalenverteller. Hij vertelt ons hoe de natuur ervoor staat en hoe onze Nederlandse natuur verbonden is met die van elders in de wereld”
SYNOPSIS
De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Deze intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd. En we ontmoeten de mensen die hij ontmoet.
Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Pas als het regenseizoen start probeert hij een graantje mee te pikken. Het klimaat verandert. En door droogte, overstromingen en andere weersextremen is het leven voor de rijstboeren zwaar. Daar komt de grutto ook nog bij; en zijn gesnoep aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning.
Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Want Nederland is de kraamkamer van de grutto.
In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen om uiteindelijk voor vlieg-vlugge kuikens te zorgen. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Overal ligt gevaar op de loer. Een andere groep grutto’s vliegt door tot in IJsland. In het vruchtbare land van vulkanen floreert de grutto als nooit tevoren.
Deze natuurdocumentaire vertelt op unieke wijze het magistrale verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. Een indrukwekkende reis in tijd en ruimte waarin vogels én boeren hun best doen om te overleven.
FORMAAT, VOICE-OVER & MONTAGE
De film is 85 minuten, geschikt voor alle leeftijden en volgt de grutto op zijn tocht over de wereld. Er is gefilmd in Nederland, Frankrijk, Senegal, Portugal, IJsland, Estland en Finland. De voice-over is ingesproken door Gijs Scholten van Aschat. Het kantoor van de crew staat op de
Wageningen Campus, daar is de film ook grotendeels gemonteerd afgelopen periode.
TECHNIEK
Zoals altijd maakt Ruben Smit Productions gebruik van de nieuwste technieken en zijn de natuurgeluiden zo waarheidsgetrouw mogelijk. Zo hoort de kijker echt wat het gruttokuiken hoort als hij door de hoge grashalmen dribbelt. De
natuurfilm is gefilmd met behulp van de hoogste kwaliteit (4K) filmcamera's. Alle beelden zijn van superieure kwaliteit dankzij de drone-camera's, hogesnelheidscamera's, spionagecamera's, visualisaties en time-lapse.