Marnix: niet alleen praten, ook doen!

16 feb 2023, 11:03 Nieuws
marnix
Jozef Rouschop

Wij vertellen graag iets over onze ‘NPO-plannen’. Ons plan van aanpak in het kader van het NPO, het Nationaal Programma Onderwijs, is bedoeld voor de begeleiding van leerlingen met eventuele achterstanden, ontstaan door de coronacrisis.

Naast dat leerlingen vakinhoudelijk extra begeleid kunnen worden, bleek dat er ook grote behoefte is aan begeleiding op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Onze ervaring is dat er in de wereld buiten school sprake is van wachtlijsten op allerlei vlak. Blijkbaar is door corona sociaal-emotionele problematiek verergerd en/of meer aan het licht gekomen. Als Marnix willen wij daarom meer te bieden hebben op het gebied van laagdrempelige leerlingbegeleiding, in de hoop dat we daarmee voorkomen dat leerlingen veel zwaardere hulpverlening nodig hebben (waar zoveel wachtlijsten zijn). In de afgelopen schooljaren zijn er een aantal ‘mentor-plus-trainingen’ ontwikkeld voor zowel de onder- als de bovenbouw. Die trainingen bieden wij gedurende de komende drie schooljaren aan.

Wij hebben ervaren dat er, versterkt door de coronacrisis, leerlingen zijn die worstelen met externaliserend gedrag. Dat is problematisch gedrag waar de buitenwereld last van heeft, zoals agressief of uitdagend gedrag. De buitenwereld heeft last van dit gedrag, maar de leerling zelf natuurlijk nog het meest. Geen kind wil voortdurend botsen met ouders, docenten of met klasgenoten, maar soms zitten leerlingen vast in patronen die moeilijk zijn te doorbreken. Als school willen wij voorkomen dat zaken escaleren en leerlingen daardoor steeds verder van het primaire proces, namelijk het volgen van goed onderwijs, afraken.

Wij hebben ervoor gekozen te werken met ‘preventie-mentoren’ die zijn getraind in de aanpak van externaliserend gedrag. Robbert Liesting (mentor en docent LO), Ramon Hanssens (mentor en docent techniek) en Helga Kempkes (mentor, leerlingbegeleider en docent beeldende vorming) ondersteunen sinds dit schooljaar onze mentoren in de onderbouw op dit gebied. Zij gaan met de jongeren die dat nodig hebben aan het werk met behulp van sport en spel. Zo proberen zij te voorkomen dat leerlingen in een negatieve spiraal terecht komen. Voor dit doel wordt er op school ook een speciale trainingsruimte ingericht. Doel hiervan is om leerlingen af en toe uit de schoolse setting te kunnen halen en op een andere manier dan anders met ze aan de slag te gaan (niet alleen praten, maar ook veel doen). De gespecialiseerde mentoren geven daarnaast advies aan mentoren en vakdocenten, zodat die meer handvatten krijgen aangereikt voor het omgaan met externaliserend gedrag.