Koning Willem - Alexander legt eerste krans bij Airborne-monument in Ede

21 sep , 14:18 Nieuws
csm airborne herdenking 2024 3 f765d0897c
EDE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft zaterdag de eerste krans gelegd bij het Airborne-monument op de Ginkelse Heide. Daar werd herdacht dat in september 1944, tachtig jaar geleden, zo'n 2000 geallieerde parachutisten boven de Ginkelse Heide bij Ede werden gedropt. De luchtlandingen waren onderdeel van de bevrijdingsoperatie Market Garden.
Behalve de koning legden Defensieminister Ruben Brekelmans en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans. Ook waren er kransleggingen van onder anderen de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en burgemeester René Verhulst en wethouders van Ede.
Koning Willem-Alexander kwam kort voor 11.30 uur aan op het terrein bij het Airborne-monument, om daar de herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Bij aankomst klonk applaus van de tienduizenden bezoekers, waarop de koning naar hen zwaaide.
In verband met het warme weer deelt de organisatie van de herdenkingsbijeenkomst flesjes water uit aan genodigden, onder wie een tiental veteranen uit de Tweede Wereldoorlog van wie er een nog in de Slag om Arnhem heeft meegevochten. Voor de veteranen, die allemaal eind 90 of meer dan 100 jaar oud zijn, is een schaduwplek geregeld.
80 jaar Airborne Luchtlandingen en Herdenking
Eerbetoon aan de laatste Market Gardenveteranen
Vanmorgen herdachten ruim 60.000 mensen op de Ginkelse Heide de luchtlandingen van 80 jaar geleden. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking was dit jaar extra speciaal omdat het 80 jaar geleden is. En door het bezoek van de Z.K.H. Koning Willem-Alexander. Naast de herdenking is er een uitgebreid programma in de lucht en op de Heide.
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist.
Laatste WO II-veteranen
Tijdens de herdenking waren 12 Market Garden- en WO II-veteranen aanwezig. Burgemeester René Verhulst: “We zijn als organisatie vereerd en dankbaar dat we deze helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Prachtig dat deze mannen de reis nog hebben kunnen maken.”
Herdenking
Tijdens de herdenking werd gesproken door burgemeester René Verhulst van Ede, Minister Ruben Brekelmans van Defensie, luitenant-generaal Andrew Harrison van het Parachute Regiment, brigadegeneraal Frank Grandia van 11 Luchtmobiele Brigade en door dominee Gavin Smith van Parachute regiment. Vervolgens werden 12 kransen gelegd. Het Kindercollege legde bloemen.