Kijken met andere ogen

18 sep , 10:23 Nieuws
sint hubertus hoge veluwe
Natuurgidsen gezocht
Wat is er leuker dan op natuurexcursie gaan in Het Nationale Park De Hoge Veluwe? Misschien is dat wel het geven van deze excursies! En dat treft, want in het Park is plaats voor nieuwe natuurgidsen.
In Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden verschillende soorten excursies gegeven, zoals fietssafari’s, schemerexcursies en – in september – bronstexcursies. Deze worden begeleid door een of meer natuurgidsen.
Monique Schutte is coördinator van de 45 vrijwillige natuurgidsen die in het Park werken. Zelf is ze al tien jaar natuurgids. ‘Vertellen over de natuur is zo ontzettend leuk. Als ik mensen spreek die al eerder een excursie hebben gedaan, vertellen ze vaak dat ze sindsdien met heel andere ogen naar hun omgeving kijken. Je ziet gewoon meer als je eens een excursie hebt gedaan. En tijdens een excursie kan ik echt genieten van de verwonderde gezichten van de deelnemers.’
Nooit hetzelfde
Geen excursie is hetzelfde, gaat ze verder. Elk seizoen is anders, en ook elke groep heeft een andere dynamiek. Zo zat er eens een Spaans gezin in een groep. De excursies worden in het Nederlands gegeven. Toen aan het begin van de excursie een andere deelnemer ‘wild zwijn’ voor het gezin in het Engels vertaalde, ging de hele groep daarna over op de Engelse taal. Monique noemt ook de soms onverwachte vragen van deelnemers. ‘Een jongen vroeg me eens waarom een sprinkhaan geen springhaan heet. Tja, goede vraag!’
Voorkennis niet nodig
Monique is op zoek naar nieuwe collega’s. Voorkennis is niet nodig. Alle natuurgidsen volgen namelijk eerst een opleiding. Die duurt ruim een jaar en kost ongeveer een dag per week. Interesse in en liefde voor de natuur zijn het belangrijkst, en daarnaast enthousiasme en gastvrijheid. Natuurgidsen verzorgen de excursies zowel zelfstandig als samen met een collega-natuurgids. De groepen waarmee ze op pad gaan, zijn divers: van basisschoolleerlingen tot individuele bezoekers en van gezinnen tot medewerkers van bedrijven.
Op zaterdag 28 september en zondag 13 oktober van 10.00 tot 12.00 uur zijn er informatieochtenden in het Museonder. Hier wordt verteld wat het precies inhoudt om natuurgids te zijn bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe.