
Het project Kantine Kompas is met enthousiasme en heel veel creativiteit gestart op drie scholen in Regio Foodvalley.
Leerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal (2e leerjaar atheneum biologie), Aeres MBO Ede (2e leerjaar koken) en Aeres VMBO Nijkerk (3e leerjaar voeding) gaan onderzoekend aan de slag met gezonde voeding en plantaardige eiwitten.
Tijdens de introductielessen, die aansluiten bij de behoeften en onderwijsprogramma van iedere school, leren jongeren wat plantaardige eiwitten zijn, proeven ze producten en gaan daarna zelf creatief aan de slag. Elke deelnemende school ontvangt een proefpakket gevuld met een divers aanbod aan plantaardige producten. Zo maken leerlingen kennis met de vele vormen waarin plantaardige eiwitten worden aangeboden - van sojadrink tot falafelballetjes. De uitdaging voor de leerlingen: welk gerecht met hoofdzakelijk plantaardige ingrediënten wil je toevoegen aan het assortiment van de eigen kantine. Daarbij werkt een deel van de leerlingen het recept uit, maakt een inkooplijst, berekent de kosten en denkt na over de haalbaarheid in de kantine.
Een ander deel van de leerlingen ontwerpt een eigen campagne om het nieuwe product onder de aandacht te brengen. Tijdens een campagneweek – die per school plaatsvindt tussen oktober en half december – worden de ontwikkelde gerechten aangeboden in de kantine, ondersteund door de promotie van de leerlingen zelf.
“We laten jongeren zelf ervaren dat gezonde en duurzame keuzes óók lekker en haalbaar zijn,” zegt Mark Reurink docent van VMBO Nijkerk. “Door hen eigenaar te maken van het proces, is de kans groter dat het gedrag blijvend verandert.” Aeres VMBO Nijkerk is in september als eerste school gestart met het project Kantine Kompas.
Samenwerking met cateraars
De cateraars van de scholen zijn actief betrokken bij het project. Zij beoordelen de gerechten op smaak, bereiding, hygiëne, inkoop, kosten en toepasbaarheid in de kantine. Samen met de docenten en de projectleider Food van Regio Foodvalley wordt bepaald welke ideeën het beste kunnen werken en de meeste impact maken. Met dat idee gaat de klas aan de slag.
Bewuste keuzes
Kantine Kompas richt zich op lekker en gezond eten en vooral het vergroten van de keuzevaardigheid van jongeren. Doordat ze zichzelf en elkaar stimuleren om nieuwe gerechten te proberen. De ervaringen uit dit project worden gemonitord, onderzocht op daadwerkelijke gedragsverandering en ingezet om toekomstige interventies verder te ontwikkelen.
Over Kantine Kompas
Kantine Kompas is een project van Regio Foodvalley en maakt deel uit van het regionale programma Food. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met vereniging Green Protein Alliance. Wageningen University & Research draagt zorg voor de monitoring en onderzoek





