J.H. Donnerschool Boekt Succes in Aanpak Thuiszitters met Project 'Van Thuis naar School'

11 jul , 10:41 Nieuws
20250710 jan Hofman Wouter van de Hoef
J.H.Donnerschool De Glind
Jan Hofman en Wouter van de Hoef

De Glind, 9 juli 2025 – De J.H. Donnerschool in De Glind, gemeente Barneveld, heeft met haar project 'Van Thuis naar School' successen geboekt in het aanpakken van de thuiszittersproblematiek en het creëren van duurzame oplossingen voor leerlingen die langdurig dreigden uit te vallen of al uitgevallen waren. Het project, gestart als reactie op een zorgwekkende toename van thuiszitters vanuit andere scholen, waarvoor hulp van de J.H. Donnerschool wordt gevraagd.

Het hoofddoel van het project was het verkrijgen van inzicht in de thuiszittersproblematiek en het opzetten van een duurzaam re-integratietraject. Dankzij een beperkte NPO-subsidie van de gemeente Barneveld kon de school de initiële fase van het project uitvoeren. Deze subsidie maakte een eerste fase mogelijk die zich richtte op onderzoek naar de definiëring van 'thuiszitters' en het gedetailleerd in beeld brengen van hun aantallen.

Belangrijkste resultaten en behaalde doelen:

  • Definiëring en inzicht in thuiszitters: De school heeft succesvol eenduidige definities van thuiszitters aangenomen, gebaseerd op die van de Inspectie van het Onderwijs (OCW). In totaal zijn 28 leerlingen in beeld gebracht in het kader van dataverzameling en afstemming van definities, waaronder 9 met langdurig relatief verzuim (langer dan 3 maanden), 4 met absoluut verzuim, en 15 met vrijstelling.
  • Implementatie van de M@ZL-aanpak: De 'Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen' (M@ZL)-aanpak, die nauwe samenwerking tussen onderwijs, leerplicht en jeugdarts omvat, is succesvol geïmplementeerd en heeft breed draagvlak gevonden binnen het CvB van de school. De aanpak richt zich op alle leerlingen die zich ziekmelden, maar vooral op diegenen bij wie het verzuim opvallend of langdurig is. Het is een preventieve en integrale aanpak, waarbij ook ouders, mentoren, ondersteuningscoördinatoren en leerplichtambtenaren betrokken zijn
  • Succesvolle re-integratie: Er zijn 10 maatwerktrajecten gestart, waarvan er 6 succesvol zijn gere-integreerd. Dit betrof vaak kinderen/jongeren met psychische of sociale problemen, leerproblemen, of problemen thuis.
  • Expertise en training: Het personeel is getraind in traumasensitief onderwijs. Dit heeft bijgedragen aan een toename van kennis en expertise bij leerkrachten.
  • Versterkte samenwerking: Er is structureel overleg gevoerd met netwerkpartners, waaronder Vallei, VO Barneveld-Veenendaal en OPDC Overstag, jeugd- en gezinscoaches, psychologen en orthopedagogen.

Jan Hofman, directeur-bestuurder van de Stichting J.H. Donnerschool, merkt op: "We zijn trots op de resultaten van het project 'Van Thuis naar School'. De subsidie van de gemeente Barneveld heeft ons in staat gesteld een start te maken met het definiëren en in kaart brengen van thuiszitters, en daardoor gerichte stappen te zetten naar re-integratie. Het succesvolle terugbrengen- in een zeer korte tijd -van 6 van de 10 leerlingen naar school toont de kracht van onze multidisciplinaire aanpak en de toewijding van ons team en onze partners."

Wouter van de Hoef, locatiedirecteur van de J.H. Donnerschool, voegt toe: "Ons team is met hart en ziel betrokken bij elke leerling. We willen een veilige en stimulerende omgeving creëren waarin elk kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen en weer volledig deel te nemen aan het onderwijs. Met ons traumasensitief onderwijs en de persoonlijke begeleiding streven we ernaar om deze kinderen en jongeren weer hun eigen kracht te laten vinden en met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. Het succes van de gere-integreerde leerlingen is een bewijs van de toewijding van ons team en de kracht van samenwerking."

Het project heeft bewustwording gecreëerd, meetbare impact geleverd en geleid tot structurele werkwijzen. De J.H. Donnerschool blijft een regionale partner op dit thema en is in vervolggesprekken met het samenwerkingsverband en de gemeente over de borging van de inzet van dit project. De school benadrukt het belang van het blijven aangaan van het gesprek over complexe vraagstukken zoals vrijstellingen voor onderwijs of ontheffing van de leerplicht, een landelijk thema dat nog verdere discussie en opheldering behoeft. Een eerste stap is gezet, die smaakt naar meer.