Invordering rijbewijzen en ongevallen na drugs-drankgebruik in het buitengebied van Ede

15 mrt 2022, 10:00 Nieuws
politie lunteren foto chris ouboter 915x518 1
LUNTEREN- Een alerte inwoner uit het dorp zag op 14 maart een bestuurder van een personenauto in Lunteren tegen een paaltje rijden. Dat kan gebeuren natuurlijk. Maar hierna doorrijden zonder je gegevens achter te laten, dat kan niet “sterker nog; dit is strafbaar.”
De inwoner reed achter de bestuurder van de personenauto aan en belde de politie. Al slingerend reed de bestuurder intussen door richting Ede. Op de Lunterseweg in Ede hebben de collega's van @politie_ede en @wijkagent_ede_buitengebied de bestuurder laten stoppen.
Vanwege het slingerende rijgedrag en nog een aantal andere omstandigheden hebben de collega's een eerste blaastest bij de bestuurder afgenomen. De bestuurder blies een F-indicatie, wat betekent dat de bestuurder (flink) onder invloed was van alcohol.
De bestuurder is aangehouden en meegenomen naar het bureau in Ede voor de ademanalyse. Het resultaat: 1485 ug/l. Dit betekent dat de bestuurder 17 keer zoveel alcohol in zijn bloed had dan is toegestaan! Het was niet mogelijk om het rijbewijs van de bestuurder in te vorderen, omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. We hoeven de gevaren daarvan in combinatie met alcohol niet uit te leggen.
Al met al een kwalijke zaak! Denk na voordat je achter het stuur stapt, een eerste biertje laten staan is makkelijker dan de 3e! Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen maar dat had heel anders kunnen aflopen.
Afgelopen weekend zijn er in het buitengebied meerdere rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die van mening zijn dat alcohol en verkeer wel samen gaan. Dit ging onder andere gepaard met een zwaar verkeersongeval in Harskamp met twee (zwaar)gewonden.
We blijven naast controles het gesprek aangaan en hopen dat dit ook in het buitengebied onderling het geval zal zijn. Houd elkaar in de gaten en spreek elkaar erop aan als je merkt of ziet dat iemand wil gaan rijden na het nuttigen van teveel drank!