De
gemeente Ede heeft op woensdag 13 oktober 2021 enkele supermarkten in Ede gecontroleerd op het naleven van wet- en regelgeving via een integrale
controle.
Bij deze integrale controles zijn diverse overtredingen vastgesteld. De controles vonden plaats in het kader van de Week van de Ondermijning. Vandaag heeft de gemeente Ede in samenwerking met veiligheidspartners uit Gelderland-midden vanuit het programma Samen Weerbaar controles uitgevoerd bij acht supermarkten. De controles zijn uitgevoerd in samenwerking met de Douane,
Politie, Toezicht en NVWA. De controles zijn uitgevoerd bij deze kleinere supermarkten omdat de bevoorrading van deze winkels niet verloopt via een ketenformule (waarbij bevoorrading via een vaste structuur verloopt). Er was in dit geval sprake van ‘witte vlekken’.
Resultaten
Bij vijf van de supermarkten zijn diverse overtredingen geconstateerd. Overtredingen op onder andere:
- Alcoholwet: de leidinggevende was niet aanwezig
- (Voedsel) Hygiëne: zoals ongedierte en versproducten die niet juist bewaard werden
- Geneesmiddelenwet: illegale verkoop medicijnen
- Rookwarenwet: verboden rookwaren
- APV (algemene plaatselijke verordening): onjuiste uitstalling
- Brandveiligheid: geen goede toegang nooduitgangen
Burgemeester Verhulst: “Het is belangrijk dat ondernemers in Ede zich aan de regels houden. Ondernemen blijft zo veilig en eerlijk. Ik ben blij dat de meeste ondernemers zich aan de regels houden. Via de naleving van regels wordt ondermijning namelijk zo veel mogelijk uitgesloten. Met een integrale controle kijkt de gemeente of bestaande bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Ondermijning
Bij ondermijning maken criminelen voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en dienstverleners. De ‘onderwereld’ wordt met de ‘bovenwereld’ verweven en zo hebben de criminele activiteiten een ondermijnend effect op onze samenleving. De gemeente Ede werkt samen met een groot aantal partners om ondermijning aan te pakken. De integrale controles bij supermarkten zijn hier een voorbeeld van.
Veilig ondernemersklimaat
Actieve controle en de aanpak van misstanden draagt bij een veilig woon- en ondernemersklimaat. Deze controle laat zien dat dit nodig is om het ondernemersklimaat goed te houden.