Sinds 2015 staat wijkcentrum Het Kernhuis in de Edese wijk Veldhuizen. Het doel van dit initiatief is om de multiculturele wijk te verbinden. Beheerder Linda Dekker: ‘Onze kernwoorden zijn ontmoeting, ontplooiing en verbinding, dat is waar wij voor staan als Kernhuis.
Het Kernhuis is een vernieuwd initiatief. Linda licht toe: ‘Aan de Katenhorst stond eerst een buurtcentrum, dat gebouw is gesloopt vanwege ouderdom. Het Kernhuis is daarvoor in de plaats gekomen, dit keer aan de Parkrand. Het Kernhuis is voor Veldhuizen én Kernhem.’ Het buurthuis valt onder een stichting en heeft een vrijwillig bestuur. Wel worden ze voor een groot deel gesponsord door gemeente Ede. ‘Dat is heel fijn, maar het is niet genoeg. Om de inkomsten aan te vullen vragen we voor veel activiteiten een eigen bijdrage.’
Linda is sinds 2019 in dienst als beheerder van het wijkcentrum. ‘Mijn werk is heel veelzijdig, ik regel alle facilitaire zaken, ook zorg ik bijvoorbeeld voor de huurcontracten. Daarnaast neem ik de telefoon aan, doe ik een stukje van de financiële administratie en zet ik activiteiten op. Ook coördineer ik vrijwilligers en dien ik als hun aanspreekpunt. Een heel afwisselende baan dus’, lacht Linda.
De activiteiten
In het wijkcentrum vinden verschillende activiteiten plaats. Het Kernhuis heeft zelf allerlei vrijwilligers rondlopen, bijvoorbeeld een vakdocent in keramiek. ‘Deze activiteit wordt goed bezocht. Momenteel volgen ongeveer drie groepen van tien personen deze lessen.’ Daarnaast werkt het Kernhuis ook samen met externe organisaties. ‘Iedere vrijdagochtend hebben we Taalcafé, dat doen we samen met Cultura Ede. Anderstaligen en mensen met een migratieachtergrond krijgen hier de kans om hun taalniveau te verbeteren. Dit doen we door met elkaar actuele gebeurtenissen te bespreken’, antwoordt Linda. Het Kernhuis organiseert nog veel meer activiteiten. ‘Elke vrijdag organiseren we naailes voor een groep vrouwen, ook hebben we op donderdag een wandelactiviteit. Daarnaast organiseren we ook activiteiten voor kinderen, denk dan bijvoorbeeld aan koken voor kinderen.
De activiteiten in Het Kernhuis worden goed bezocht, toch wil het Kernhuis meer mensen aantrekken. ‘Mensen zien toch ergens een drempel om bijvoorbeeld koffie te komen drinken, dat is lastig. Daarom probeer ik dit gebouw op veel manieren aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door recent een buurtterras aan te leggen. Op zo’n manier proberen we het Kernhuis al toegankelijker te maken. Ook komt er een nieuw communicatieplan om ons bereik uit te bouwen, aan dat plan wordt nog volop gewerkt.
Naast de activiteiten die Het Kernhuis organiseert kunnen inwoners zelf ook activiteiten organiseren. Zo hoopt het wijkcentrum nog uitnodigender te zijn. Inwoners zij te allen tijde van harte welkom om hierover contact op te nemen ‘Ons doel is ook om nog laagdrempeliger te zijn voor inwoners uit de wijken.’
Coronatijd
Ook Het Kernhuis had te kampen met coronaregels, daardoor liepen ook een deel van hun inkomen mis. Linda: ‘Dat was een lastige tijd, alle activiteiten konden helaas niet doorgaan. Voor mij was het ook écht saai. Als wijkcentrum zijnde wil je juist inspelen op verbinding, het is super vervelend als je dat niet kunt bieden.’ Het Kernhuis wilde wel íets van ontmoeting bieden, daarom kwam Linda met het idee om elke dinsdag wijkmaaltijden te verschaffen. ‘Een werkloze kok kookte vrijwillig maaltijden voor de hele buurt, iedereen kon een maaltijd ophalen. Zo heb je toch een praatje met de buurtbewoners. Dat zijn leuke initiatieven, toch is het fijn dat we weer helemaal open zijn’, lacht Linda.