Heeft de Buurspraak van Ede en Veldhuizen nog perspectief?

09 sep 2022, 9:47 Nieuws
image
EDE - In 1941 plaatse een landelijk dagblad reeds een artikel met de titel “Laatste der Buurtspraken”. Echter de Buurt hield stand. In 2002 sprak de Buurtrichter de woorden: Als de buurtspraak verwatert tot het niet méér is dan een folkloristische vergadering dan hoeft het van mij niet.
Op de 317eBuurtspraak ging de huidige Buurtrichter met het thema “Toekomst der Buirschap en hare Buirtspraecke” in op het historisch belang. Een traditie die al sinds 1596 plaats heeft als vorm van plattelandsdemocratie. Tijdens deze Buurtspraak ging burgemeester René Verhulst ook in op het belang van participatie in onze maatschappij.
Deze vraag zal vanuit het historisch perspectief van de Buurt waar altijd naar wordt gekeken één van de onderdelen zijn op de 318eBuurtspraak. Participeren is al eeuwenlang de samenspraak waar het op de Buurtspraak over gaat. Wat is het belang van de Buurt in onze huidige samenleving, waar richt de Buurt haar activiteiten op en hoe betrekken we de geërfden (inwoners) daar bij. Helaas is de kennis over en het belang waar de buurt voor staat als gemeenschap de laatste decennia verloren gegaan. Toch staat het deelnemen aan participatietrajecten in deze moderne tijd weer volop in de belangstelling.
Op 15 september a.s. vind deze openbare Buurspraak voor geërfden en belangstellenden weer plaats. Het thema van deze bijeenkomst: "BUURTPARTICIPATIE VANUIT HISTORISCH PERSPECTIEF". Na Corona weer terug op de locatie van de Edesche Concertzaal. Als de klokken luiden van de Oude Kerk wordt aangekondigd dat om 10.00 uur de Buurtspraak begint (inloop v.a. 09.30 uur). Bent u geërfde en wat is dat dan, dat vind u terug op de website www.buurt.ede-en-veldhuizen.nl
Voor informatie of toelichting:
Bestuur Buurt Ede-Veldhuizen
Geen Broere / Buurtrichter
Buitenzorglaan 8 6712 GN Ede
Tel: 0318-616693 / 06-54911662