EDE - Corné H., de man die eind maart verantwoordelijk was voor de gijzeling in café Petticoat in Ede, is veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Zutphen legde de 28-jarige man ook een contactverbod op met de slachtoffers en verbood hem zich de komende vijf jaar in Ede te begeven.
Dreiging met explosieven
De gijzeling vond plaats in de vroege ochtend van zaterdag 30 maart. Corné H. betrad rond 04.00 uur het café, waar vier medewerkers bezig waren met opruimen. Hij beweerde messen en explosieven bij zich te hebben en dreigde de straat op te blazen. Vervolgens hield hij de medewerkers urenlang vast en eiste 10.000 euro van de politie in ruil voor hun vrijlating.
Traumatische gevolgen
De vier medewerkers gaven twee weken geleden in de rechtbank een emotionele verklaring. “Deze traumatische ervaring doet nog steeds veel met me. Ik heb paniekaanvallen en voel me constant uitgeput,” vertelde een van hen. Een ander beschreef de nacht als een “onbeschrijfelijke nachtmerrie” en zei dat de spanning ondraaglijk was.
Geestesziekte en toerekeningsvatbaarheid
Hoewel het Openbaar Ministerie een jaar cel en tbs had geëist, ging de rechtbank niet volledig mee in die eis. Op basis van psychologische en psychiatrische rapportages werd Corné H. verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. “De impact van zijn daden is enorm en wordt hem ook aangerekend, maar een zo snel mogelijke behandeling staat voorop,” aldus persrechter Mariken Klaasen.
Directe overplaatsing naar tbs-kliniek
De negen maanden gevangenisstraf komt overeen met de tijd die Corné H. al in voorarrest heeft doorgebracht. Dit betekent dat hij, zodra er plaats is, direct overgeplaatst kan worden naar een tbs-kliniek.
Slachtoffers vragen om rust
Volgens Jeroen Baardemans, woordvoerder van de slachtoffers, erkennen zij het belang van de straf en behandeling. “Ze wilden erkenning voor het leed dat hen is aangedaan en zagen graag een gevangenisstraf. Tegelijkertijd begrijpen ze dat Corné hulp nodig heeft.”
De afgelopen weken waren zwaar voor de slachtoffers. “Ze slapen slecht en hebben moeite om de gebeurtenissen te verwerken. Ze vragen om rust, maar die vreselijke nacht zullen ze nooit vergeten,” aldus Baardemans.
Bron Omroep Gelderland